Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Румъния строи патрулен флот за Тунис

Корабостроителницата на холандската група "Дамен" в Галац ще построи общо четири съда

Георги Георгиев

15. Март 2018 , брой: 51   261   0Международната компания "Дамен Груп" е завършила строителството на два патрулни кораба за ВМС на Тунис в принадлежащата й корабостроителница в румънския град Галац, съобщи bmpd. Те са от проект MSOPV 1400 и носят имената на двама антични царе на Нумидия - Югурта и Сифакс. Строителството на корабите е започнало през декември 2016 г., а на 5 март т.г. първият патрулен кораб "Югурта" е започнал прехода си през Черно море и Босфора към военноморската база в Бизерта, Тунис. Вторият кораб завършва изпитанията.
Договорът за строителството за ВМС на Тунис на четири патрулни (офшорни) кораба от проект MSOPV 1400 бе подписан без особен шум от "Дамен" преди две години. По някои данни сделката се финансира от правителството на Холандия както чрез кредитна линия, така и чрез пряко субсидиране.
Освен двата вече построени в Галац кораба, други два съда е трябвало да бъдат направени в самия Тунис, със съдействието на "Дамен" през т.г. Сведения за началото на тяхното строителство обаче няма и по някои съобщения тези два патрулни съда също ще бъдат построени в Галац.
Тунис е първият известен поръчител на патрулни кораби от серията MSOPV на "Дамен", която във фирмата отнасят към "второ поколение" офшорни плавателни съдове. Разликата с корабите от "първо поколение" е възможността да се използват контейнери с различен полезен товар, разполагани в кърмовата част или в специален подпалубен хангар. Корабите от проект MSOPV 1400 имат водоизместване от 1400 т и дължина от 75 м. Имат характерен подобен на брадва нос Axe bow и площадка за кацане на среден по тонаж хеликоптер.
През последните години корабостроителницата на "Дамен" в румънския Галац изпълни редица военни поръчки. Сред тях са два патрулни кораба за Обединените арабски емирства по проект "Sea Axe 6711", въоръжени с 57-мм и 30-мм автоматични оръдия, а също и зенитни ракети, два кораба за охрана на риболова, купени от Ангола, а също и ветроходен кораб за ВМС на Оман.Един от тунизийските патрулни кораби, в момента на преминаването му през Босфора
Снимка twitter.com/YorukIsik
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"