08 Май 2024сряда04:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здравните инспектори излизат на протест

Служителите не са получили обещаното от МЗ 17-процентно увеличение на възнагражденията

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 60

Работещите в здравните инспекции в страната ще протестират днес. Причината за недоволството им са ниските заплати в сектора, въпреки обещанието на здравното министерство за 17-процентно увеличение от януари т.г. Ръстът на възнагражденията трябваше да дойде с мартенските заплати.
Синдикалната организация на РЗИ в Благоевград остава в протестна готовност, стана ясно от думите на председателката на местната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ Валентина Георгиева. На 15 март, когато е Денят на здравния инспектор, служителите от инспекцията в града ще работят с лентички "Протест".
Възнагражденията ни не са увеличавани близо 10 години, с изключение на добавения клас "прослужено време", коментира Георгиева. По думите й например в РЗИ Плевен специалист бакалавър получава 510 лв., а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната заплата.
Служителите на районните здравни инспекции не смятат, че 17-те процента ще повишат жизненото им равнище, но все пак това е стъпка напред. Възнагражденията в РЗИ са най-ниските в системата на здравеопазването, а това е причина за недостига на кадри.
Организацията на мирния протест в деня на професионалния празник на здравните инспектори вече е направена и няма да се промени, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ "Подкрепа" Дияна Йорданова. Тя е категорична, че натоварването в сектора е все по-голямо, а служителите масово напускат. В Добрич например 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора, прогнозира Йорданова.
ДУМА припомня, че през 2011 г. Районните центрове по здравеопазване и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (бившите ХЕИ) бяха обединени в РЗИ. Тогава бе обявено, че общата численост на служителите ще бъде 3459 души, а щатните бройки бяха намалени с 440 души.
След обявяването на протеста от МЗ увериха, че всички служители в 28-те структури на РЗИ ще получат увеличение, считано от 1 януари. От съобщението на МЗ става ясно, че увеличението на заплатите в РЗИ ще е 18%. Данните на министерството показват, че средно за страната служителите на РЗИ получават около 640 лв. на месец. След увеличението се очаква средната заплата да достигне 754 лв.


Очакват се по-високи заплати в кръвните центрове

В бюджета на МЗ за 2018 г. са заложени средства и за увеличение на заплатите на работещите в държавните психиатрични болници с 13%. За това са предвидени 2 449,6 хил. лв. За увеличение на парите на работещите в домовете за медико-социални грижи за деца са предвидени 1 067,3 хил. лв. и се очаква заплатите да се повишат със 7%. Очаква се и средно 11,5% увеличение на възнагражденията в Националния център по трансфузионна хематология и в регионалните центрове, за което са заделени 730,9 хил. лв.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 2278

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 2238

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 2047

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2356

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 2152

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 2170

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2446

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 2261

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2396

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ