28 Март 2024четвъртък21:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

ЗОЯ ШОПОВА:

Има глад за култура в малките градове

С много колеги се борим да покажем своите неща извън столицата, казва младата актриса и тв водеща

/ брой: 52

автор:Надежда Ушева

visibility 1453

ЗОЯ ШОПОВА е на 27 години от София и е   водеща във "Фен фолк тв". Завършва Националното училище за танцово изкуство в София със специалност народни танци. Има бакалавърска степен по "Театър на движението - пантомима" и магистратура "Актьорско майсторство за театър и кино" в НАТФИЗ. Била е танцьорка в "Шоуто на Акрани" по БНТ2. Преподава актьорско майсторство в школата "Училище за таланти", участва и в дублажа на БНТ. От 5 години работи в Студио за документален театър "Vox Populi" в Червената къща. Шест сезона е била част от спектакъла "Сако от велур" в НТ "Иван Вазов". В театър "Сълза и смях" вече 4 сезон участва в "Щура любов". Работи в пътуващата трупа на Искра Радева "Искри и сезони".

"Театърът е голяма страст, която понася всички изпитания"

"Човек не трябва да работи това, в което е най-добър, а което го прави най-щастлив"

- Ставате бързо любимка на публиката във фолклорното предаване "Празнична наздравица" по "Фен фолк тв". Как минава този 5-часов жив ефир? Сещате ли се за някоя любопитна случка? 
- Здравейте. Дори в някои дни предаването продължава и шест часа, но те минават неусетно. Оказва се, че с някои от зрителите вече имаме приятелски отношения, споделяме си смешни истории, както и лични проблеми. Имаме и деца редовни зрители и по гласа, и това, което ми разказват, разбирам за тази година и 4 месеца колко са пораснали, за концертите по народни танци и училището. Има цели компании от хора, с които се редуваме да говорим, за да може всеки да сподели това, което го вълнува. Най-любимо ми е, когато зрителят разказва за интересен обичай в своя град или село или кога какъв събор има. Често хората обичат да си спомнят и легенди за войводи, герои и исторически личности, свързани с родните им места, както и за паметници и интересни места. След такъв разговор съм доволна, че слушателят е успял да сподели своята гордост или да изплаче мъката си. Така фолклорът  провокира хората към искреност и споделяне, той е и музиката за всички от народа. Много се радвам, че имам възможността да общувам с толкова различни зрители.
- Паралелно с това работите и като актриса в пътуващата трупа на Искра Радева - театър "Искри и сезони", как съчетавате двете професии?
- Графикът е гъвкав и използвам единственото възможно средство - упоритостта. Мотото в трупата на театър "Vox Populy" е "Няма не може" и си го спазвам навсякъде. За театър "Искри и сезони" напълно се съобразявам с графика, който ми дават, тъй като останалите колеги са известни артисти, с много повече ангажименти и съчетаването на графиците е предизвикателство.
- В кои постановки участвате в момента?
- Играя в спектакъла "Щура любов" и използвам случая да ви поканя на 29 март от 19.30 ч. в театър "Сълза и смях". Също така - в "Любовна нощ", "Мир вам", "Дом". През април ще възстановим и "Сако от велур". Премиера на филма "Гората на Димо" ще направим в Дома на киното. Участвам и в интернет формата "Верижна редакция". Артист на свободна практика съм. Всяка от тези постановки се играе в различен театър и с различни трупи, но театърът е много голяма страст, която понася всички изпитания. С толкова много места, на които работя, се чувствам като човек с много домове, но най-големият замък е "Фен фолк тв".
- Били сте и учителка по танци и актьорско майсторство, работили сте и в дублаж на филми... Кое от всички тези занимания ви удовлетворява най-много и ви позволява да изразите себе си?
- Като човек на изкуството ги харесвам и ценя във всички форми. Затова се старая да съм близо до него, независимо в какво се изразява. Моите професии са различни етапи от живота ми и за момента, в който съм ги практикувала, те са били най-хубавите. Човек не трябва да работи това, в което е най-добър, а това, което го прави най-щастлив. Театър, кино и тв са най-вълнуващите неща за мен, тъй като те съчетават и седемте изкуства в себе си. Много ми е любопитен този синтез - не можем един без друг. Без инструмент няма музика, без музика няма танц, без камера няма видеоклип. Хората са зависими помежду си и заедно творим богато изкуство. Безкрайно съм щастлива, че във "Фен фолк тв" имам възможност да работя с много творци, талантливи и успешни хора, създаващи музиката на народа.
- Може ли един млад човек да развие таланта си в България и да се реализира чрез него?
- Целта на младите български артисти е да градим съвременната култура на България. Въпросът за успеха е спорен, защото постиженията и парите никога не стигат. В изкуството има този проблем, който е мащабен. Много голяма част от събитията се случват в София. За да правим национално  изкуство, трябва да сме част от цяла България. Пътувайки със спектаклите из страната, виждам какъв глад има за театър и културни събития в по-малките градове. За щастие много колеги също го знаят и се борим да покажем своите неща извън столицата. Големите градове като Варна, Пловдив и Велико Търново също са наситени с интересни културни прояви и хубави постановки. С упоритост, много работа, късмет и добри контакти България е идеална страна за развитие.
- Не е тайна, че общувате лесно и с животните в свободното си време. Сега колко домашни любимци имате вкъщи? Помагат ли ви във възпитанието на детето?
- Имаме персийска котка и голяма костенурка. Детето ги обожава, говори им и ги храни. Реши котката и сменя водата на костенурката. Дългата козина на персийката позволява на Ивана да й прави различни прически, връзва я, облича я, добре се разбират. Животните са важна част от нашия живот. Мисля, че хората ги гледат по домовете си, защото макар да живеем в модерен свят, гените на скотовъдеца ни подтикват да сме близо до животните, макар и затворени по апартаментите. Присъствието на домашен любимец учи детето освен на отговорности, но и да общува с друг вид същество, което не може да говори, а е зависимо от него. Иска ни се да си вземем и други животни, но по-добре по-малко, но гледани добре, отколкото много, жадни за внимание, което нямаме време да дадем.
- Как обичате да почивате? Кое е вашето приятно "бягство" от забързаното всекидневие?
- Обичам да шофирам и слушам музика. Гордея се, че в семейството ми има 8 шофьори на такси. Може някой ден и аз да продължа семейната традиция. Обожавам да ходя бързо из улиците и да тичам, както и заниманията във фитнеса.
- Имате ли любими места, които обичате да  посещавате?
- Няма зима, няма лято, обичаме да ходим на топли минерални извори и да се плацикаме по цял ден. За щастие из България има много такива и до повечето винаги има Римски разкопки. Одухотворена земя, с богата история, как да не я обичаш!

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ