27 Април 2024събота06:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 52

автор:Дума

visibility 35

ДЕН НА АСТРОНОМИЧЕСКИТЕ ОБСЕРВАТОРИИ. За първи път се чества в Италия през 1990 г. През 1994 г. е отбелязан и във Франция, през 1995 г. - в още 6 европейски държави. Целта на празника е популяризиране на знанията по астрономия.

1922 - РАЖДА СЕ ВЕЛА ПЕЕВА, ПАРТИЗАНКА (УМИРА 1944 Г.). Истинското й име е Величка Пеева Пеева. Като ученичка е активистка на РМС и БОНСС. През лятото на 1942 г. става част от партизанските бойни групи, действащи в района на Чепинското корито. В края на март 1944 г. попада в засада. Ранена се укрива в планините 37 дни. На 3 май е обкръжена от ловна рота в местността Бялата скала и след 5-часова престрелка се самоубива, за да не попадне в плен. През 1948 г. селата Чепино, Лъджене и Каменица са обединени в гр. Велинград, носещ нейното име.

1932 - РАЖДА СЕ МЕТОДИ АНДОНОВ, РЕЖИСЬОР (УМИРА 1974 Г.). Работи в Бургаския театър, където е бил и директор. Безспорни са заслугите му за най-добрите години на Сатиричния театър. Творец с ярко присъствие в българското кино. Режисьор на филмите "Бялата стая", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Голямата скука". С "Козият рог" (1971) с Катя Паскалева и Антон Горчев в главните роли остава завинаги в историята на българското и европейското кино.

1937 - УМИРА МАРА БЕЛЧЕВА, ПОЕТЕСА И ПРЕВОДАЧКА (Р. 1868 Г.). След убийството на съпруга й Христо Белчев (министър на финансите в правителството на Стефан Стамболов) през 1891 г. заминава за Женева, Швейцария, където следва литература. През 1903 г. среща поета Пенчо Славейков, чийто жизнен път споделя до смъртта му. Автор е на стихосбирките "На прага стъпки", "Сонети", "Избрани песни".

1940 - УМИРА СЕЛМА ЛАГЕРЛЬОФ, ШВЕДСКА ПИСАТЕЛКА (Р. 1858 Г.). През 1909 г. става първата жена с Нобелова награда за литература. Творбите й представят селския живот и природата на Северна Швеция. Световна известност й носи най-вече книгата "Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция".

1995 - ЗА ПЪРВИ ПЪТ АМЕРИКАНСКИ АСТРОНАВТ СТЪПВА НА СЪВЕТСКА ОРБИТАЛНА СТАНЦИЯ. Норман Тагард лети с космическия кораб "Союз" от космодрума Байконур към орбиталната станция "Мир". На борда е заедно с руснаците Владимир Дежуров и Генадий Стрекалов. На "Мир" Тагард прекарва 115 денонощия, 8 часа, 43 минути и 54 секунди.

1999 - ЕК ПОДАВА КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА ЗАРАДИ ОБВИНЕНИЯ В КОРУПЦИЯ. Всичко започва покрай на пръв поглед безобиден конфликт на интереси. В екипа на френския комисар Едит Кресон бил назначен като външен консултант на голяма заплата нейният личен зъболекар. Информации за нерегламентирани действия на комисари се появяват още през 1998 г. Тогава Европейската сметна палата отказва да подпише бюджета за следващата година, защото е открила в сметките за предходната година много неясноти.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ