29 Март 2024петък13:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Един "богат" пенсионер за късата памет

Загърбваме социалната идея, която има дълбоки корени в нашето общество, и копираме само крайнодесните модели

/ брой: 52

visibility 20

Георги Атанасов

По повод одобрените учебни програми за изучаване историята на периода 1944-1989 г. прочетох коментар във в. "24 часа" на  журналистката Генка Маркова. Нейната теза е, че този строй "може да разбере само човек, който е живял в това време", и той трябва днес справедливо да се поднесе. Права е, но не споделям нейното едностранчиво и тенденциозно виждане за този период.
Аз съм човек на 73 г. и съзнателният ми живот е протекъл поравно при социализма и демокрацията. Все още имам и свежа памет. Честно да си кажа, моето семейство живя по-задоволено при демокрацията, докато работех. Управлявах малка фирма от 1995 до 2009 г. Осигурявах се добре и сега съм дори от "богатите" пенсионери, както иронично ни наричат.
Вярно е, че липсваше политическа свобода, че малцина излизаха в чужбина, вярно е за бананите, внасяни веднъж в годината, чакането за "Москвич" и "Лада" и т.н. Аз бих добавил и нещо много по-важно. Държавната собственост не стимулираше интереса на хората. Карахме го през пръсти. Отвикнахме да работим. Да си призная, това не беше и моят социализъм. Бих предпочел шведския. Питам се обаче как Маркова не видя ни едно положително зрънце в този период?

Каква е тази избирателна амнезия


Тя буквално зачертава това време. Зачертава живота на няколко поколения. Почти всеки ден се намира някой да натрапва такова крайно и едностранчиво мнение. Не може годините на недалечната ни история да бъдат представяни само като една репресия и нищо повече. Друго мнение не се допуска, младите трябвало да научат тази "истина", за да не се даде никога шанс на лявата идея. Ето това е зловредната идея.
Тъй като и аз съм живял и имам памет за онова време, без да отричам крайностите и извращенията на социализма, искам да припомня и още исторически факти, които следва да отчете обективният прочит на историята:
. въз основа на следвоенните договори на великите сили социализмът се установи в страните, попаднали в съветската зона на влияние. Социализмът беше миролюбив строй и не подпали нови войни, а възстанови от разрухата на войната своите държави и инициира Хелзинкското споразумение за разведряване. На него западът умишлено му натрапи студената война и надпреварата във въоръжаването и за да постига равновесие на силите, социализмът не издържа икономически. През целия следвоенен период

на социализма беше наложено жестоко ембарго

Западните демокрации, които уж уважават свободата и самоопределянето на народите, просто задушиха социализма. Затова нямаше банани, луксозни стоки, западни коли и се живееше по-бедно;
. социализмът разгърна невиждано по мащаби промишлено, аграрно и гражданско строителство. В икономиката България придоби статут на развита държава, който все още не е достигнат. Страната е една от двадесетината държави в света, която успешно експлоатира ядрена централа. Днес все още имаме сравнително евтин ток от построените през онзи период енергоизточници. Почти няма семейство, което да не е придобило през онова време апартамент и построило вила. И днес по притежание на собствени жилища страната ни е далеч напред от най-развитите страни в света;
. безработицата беше непознато явление, фалитът на предприятия, банковите банкрути - също;
. в социално отношение предприятията, почти без изключение, имаха своя почивна база или субсидираха летните почивки на семействата, както и лечебно-профилактичната дейност. Добрите студенти получаваха стипендии от фирмите, построени бяха от държавата студентски общежития в университетските градове, нямаше учебни такси за ВУЗ. В здравеопазването нищо не се заплащаше. Майчинството до 2 години беше платено. В началните и средните училища функционираше изцяло на държавна издръжка извънкласна система за техническо творчество на младежта, художествена самодейност и спорт. Рядко явление бяха насилието, наркоманиите и другите зависимости.
. цените на храните, транспорта, енергоносителите едва ли е коректно да се съпоставят с 30-годишна давност. Но защо пък не, когато някогашната заплата на жена ми беше 200 лева, колкото е сегашната й пенсия. Значи има реципрочност. Само че тогава овчето сирене беше 3,60 лв., месото 4-5 лв., хлябът 20-30 стотинки, електричеството 2 стотинки за киловатчас, билетчето 6 стотинки, бензинът 20 стотинки. Апартамент в София струваше 10-15 хил. лв. И се изплащаше с дългосрочен договор по 20-30 лв. на месец;
. спокойствието на гражданите беше гарантирано. Можеше без страх да пренощуваш на полето, в гората, край шосето. Селските домове не се заключваха, а дворовете бяха пълни с домашни животни. Кражбите бяха рядкост, нямаше насилие над възрастни хора, терминът клошар беше непознат;
. населението на страната растеше и достигна почти 9 милиона;
. имаше подем на науката, техническия прогрес, културата, спорта. В страната функционираха над 220 научни института, бази за развитие и внедряване, комплексни опитни станции в селското стопанство. България беше една от малкото страни в света, производителки на персонални компютри. В много предприятия функционираха автоматизирани линии и цели производства. През 80-те години България се нареждаше на 12-13-о място в света по изобретателска активност. През този период бяха построени 85-90% от театрите, оперите, голяма част от читалищата, библиотеките. Малка България беше сред водещите спортни нации в света, а на Сеулската лятна олимпиада зае престижното 6-о място.
За всички тези постижения г-жа Маркова чувала ли е, след като е живяла като мен в онова време и толкова милее за истината? Ако наистина обективно се опише историята на близкото ни минало, кой може да е против? Но явно целта не е такава. Борбата между лявото и дясното се е появила далеч преди нас и ще продължи след нас. Но априори и тотално да се отрича правото на живот на левите идеи, защото някой не ги споделя, си е

чист болшевизъм

Вярно е, че по онова време имаше потискани писатели, драматурзи, поети, както казва г-жа Маркова. Да спреш някого да твори е лесно. Не го публикуваш и толкоз. Но да го накараш насила да разкрие таланта си - едва ли? А това се случваше. Потисканите някога таланти вече 30 години са свободни. Кои са техните гениални произведения? Защо свободата не ги вдъхнови да ги създадат? Защо днес няма филми като тези за Аспарух, Симеон Велики, Иван-Асен? Защо няма романи като "Време разделно", като трилогията на Д. Талев, който също бе "мачкан", като романите "Тютюн", "Снаха" и др.? Защо свободата вдъхнови Вл. Зарев да напише "Разруха"? Едно наистина забележително произведение, но неговият правдив сюжет едва ли прославя страната ни по света освен със своя реализъм и художествена стойност?
За днешното време имам и много лични въпроси. Защо аз, свободният човек, само веднаж отидох да видя сина си в Германия, и то с платени от него разноски? Защо не карам старините си по чуждите курорти, като съм "богат" пенсионер и мога да пътувам навсякъде? Защо не успях да осигуря жилища на децата си през тези свободни години? За себе си имам ясен отговор - защото нито социализмът, нито демокрацията ме научиха да крада, а много хора се научиха. Кражбата и корупцията се превърнаха в сюжет за "съвременно изкуство", което вдъхновява доста модерни романисти.
На тези въпроси имаме дълг всички - и леви, и десни, да търсим заедно верния отговор. Защото свободата наистина е най-ценното човешко достояние, но неправилно разбирана, тя ражда и чудовища.

Днешното ни съвремие изобилства с бедни и отчаяни хора

със зависими, с кражби, насилие над деца и възрастни, изнудвания, отнемане на имоти и спестявания, убийства. Вече сме "шампиони" в Европа по задълбочаващо се неравенство, по инсулти, инфаркти и ниска продължителност на живот.
Свободата по много причини не даде очаквания импулс на икономиката. Основополагащите икономически показатели разкриват доста песимистична картина. През 2017 г. брутният национален доход на глава от населението в България е едва 6500 евро, а страните от еврозоната, към която се стремим, имат средно ниво 32 000 евро, като някои от тях достигат до 150 000 евро. Темповете на растеж от 3-4%, въпреки ниската ни база, са крайно недостатъчни. Българите трябва да са наясно, че ние не догонваме, както ни заблуждават политиците, а изоставаме още повече от нашите партньори.
Свободата у нас има вече 30-годишна история и е дошло време също да се обясни и разкаже обективно на подрастващите. Само с омраза, отричане и заклеймяване на миналото нищо няма да постигнем. Добре е да видим и ползваме положителното от нашите богати традиции. Социалната идея има дълбоки корени, много поддръжници в нашето общество и има право на живот. Нека не копираме само крайнодесните модели, а да изучаваме и ползваме опита на страните, където тази идея е вече реализирана.


Пионерски лагер при социализма
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ