27 Април 2024събота00:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

За европейска България и за... другото

Преди една година и сега - открийте разликите

/ брой: 52

visibility 78

Владимир ГЕОРГИЕВ

На 2 април 2017 г. в сайта www.dw.com/bg беше публикувана статия на Александър Андреев със заглавие "И ето, че Европа се пробуди...". Материалът се основава на анализ, над който са работили 9 журналисти от "Ди Цайт".
Цитирам: "Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува обширен анализ на случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарение на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за "своята Европа". Авторите не без гордост цитираха данни от допитвания и от различните статистики: "Най-щастливите хора на света живеят в... Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в... Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в... Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо й липсва на Европа напоследък: самочувствие."
Край на цитата.
Прочетох преди година тази статия три пъти, защото ми се стори важна. Дори си записах в тефтера отделни абзаци. И сега - кой знае защо, попаднах отново на тях, докато търсех в шкафа дистанционното за майбаха, червения. Реших, че този тефтер вече е мазен и трябва да го изхвърля; обаче разлистих страниците и попаднах на вехтите записки. Първия път се разсмях. После ми стана тъжно. И накрая ме заболя главата. Ще кажете: ама ти вероятно си ненормалник и е естествено да възприемаш прочетеното така - хейтърски, злобно. На всичкото отгоре имаш и червен майбах, а не примерно черен, както всички нормални български мъже, което пък те разконспирирва като джендър.
Как да ви кажа, опасявам се, че не съм нито джендър, нито ненормалник, и това ме тревожи. Опасявам се, че според цитирания пасаж, а и според цялата статия, България не само че не е в Европейския съюз, тя е извън Европа даже. Поне по постижения, по дух, по оптимизъм. Само по самочувствие сме много преди Европа - та нали само преди година нашият бивш, настоящ и несъмнено бъдещ премиер се похвали пред Европейската народна партия, че същата тази партия бие в България, та пушек се вдига. И кого бие тукашното наместничество на ЕНП? Българите бие, кого другиго. Ама това не го казва доволният победител на всички избори в Българско, доволен е, че просто бие, никак не е малко това и току ще подпъхне голата си глава - я папа да я погали, я друг, я друго... Затова получава похвала - след година вече го наричат най-успешния шеф в Европа, лично Жозеф Дол оповести тази пролетна вест наскоро. Да се чуди човек какво разбират някои под "успех".
Европа може и да се събужда, обаче ние си спим зимен сън и изобщо не ни интересува утрото. Спим и чакаме да ни мине всичко - и гладът, и разочарованията, и бедността, и злобата, и липсата на надежди, и ограбването... всичко. Спим и чакаме да ни мине животът, защото, ако се събудим, може да освирепеем от яд и да станем достойни. А достойните хора не спят без причина.
Преди 169 години един призрак бродеше из Европа. Сигурно Европа е била като нас заспала тогава, та призраци са обикаляли дворищата й, а тя хич и не усещала. Сега, щом се пробужда, дано види докъде е докарала някои от своите държави членки, па да се засрами, прошка да иска, макар и със закъснение.
И така - нека се спра накратко на всяка от тезите в одата на радостта в "Ди Цайт" отпреди година, съхранена в мазния ми тефтер.
"Най-щастливите хора живеят в... Европа." В публикуваната в средата на март 2016 г. ревизирана версия на Доклада за световното щастие (The World Happiness Report) за 2016 г. България заема 129-а позиция от общо 157 държави. Българите са най-нещастните в света. За сравнение - Румъния заема 71-ва позиция, Турция е на 78-о място, непосредствено след Косово, Сърбия е класирана на 86-а позиция, а Македония и Гърция са съответно номер 95 и номер 99. Непосредствено преди България в класацията са Сенегал, Република Конго, Грузия, ДР Конго, Гана и Украйна, а след България се подреждат Мавритания, Зимбабве, Малави, Судан и Габон. Следователно най-щастливите хора може и да живеят в Европа, но и най-нещастните са също там, особено на едно изключително място на юг от Дунава. Сега сме мръднали малко напред, но дори Палестина пак ни изпреварва по щастие!
"Градовете с най-високо качество на живот се намират в... Европа." В средата на март 2017 г. излезе доклад, според който София е най-лошият град за живеене в ЕС. Това показа направеното тогава ежегодно проучване за качеството на живот в света на консултантската компания "Мърсър" (Mercer). В изследването са включени 231 града от цял свят. Сред тях на София е отредено 116-о място - последно от всички участващи от ЕС. А всеки пети българин живее в столицата.
"Най-доброто здравеопазване на света е в... Европа." България продължава да е сред страните с най-лошо здравеопазване в Европа, като за осем години е увеличила резултатите си в точки, но не е постигнала реално подобрение. Това посочва последното издание на Индекса на здравния потребител (Health Consumer Index) на организацията Health Consumer Powerhouse,  представено в края на януари 2015 г. България заема 30-о място от общо 37 държави. Състоянието на доболничната и болничната помощ у нас системно се влошава, като се отделят все повече обществени средства, за да влизат в джобовете на корумпираната и прогизнала от скандали здравна система.
"Европейски са и мнозинството фирми на борсата." Пак в края на януари 2015 г. бе тиражирано едно сполучливо твърдение на известен наш бизнесмен: "Оборотът на капиталовия пазар е по-малък от оборота на Женския пазар."
Стига толкова. Наскоро прочетох някъде, че прекомерният оптимизъм също е израз на заболяване. За първото място на Европа по олимпийски шампиони, така убедително изтъкнато в цитираната статия, не ми се пише. А това, че на Европа й липсва самочувствие, засяга само отделни нейни държави членки. Вижте само какви хубави басейни, фонтани, градски тоалетни и стадиони се построиха през последните години с европейски пари. Докато българите бягат в чужбина, за да се изхранват, ние санираме опустелите панелки с европейски пари, та ако хората се върнат, да има къде да мръзнат и безделничат, понеже работа няма, а ако се намери, тя не носи човеколюбиви доходи. Европа води България към нищото. Вероятно - съвсем добронамерено.
Една година по-късно нищо не се е променило. Все там си стоим, където времето ни остави. Младите бягат, старите умират в немотия и откровена мизерия, справедливост отсъства, а надеждата се изпарява като пари в офшорка. И още: Европа се засили към Западните Балкани, след като бе наритана от Великобритания; България ротационно и въодушевено европредседателства, фирмите на борсата са си същите, здравеопазването не мърда, за да не затъне още повече. Иде ти да пукнеш от щастие: ако не за друго, поне задето така и не успя да намериш дистанционното за майбаха, червения, дето никога не си го имал. Ами така де - една грижа по-малко.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ