Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Шикалките на властта

Мая Йовановска

16. Март 2018 , брой: 52   566   0Една от отличителните черти на правителствата Борисови е, че много проблеми в държавата останаха дълго нерешени, че даже се и усложниха през годините. Макар властта неведнъж да е заявявала и обещавала, че ще свърши работа. Това по традиция се случва при изостряне на ситуацията или след инцидент, които обикновено управляващите  се опитват да потушат медийно с обещания. И така до безкрай.
Точно такава е ситуацията с опазването на земеделските територии от градушки, за което отговаря държавата. Работещите в агенция "Борба с градушките" отдавна се трудят в изключително трудни условия и хронично недофинансиране, което им пречи да си свършат работата, защото например не им достигат ракети. Те са се наслушали на обещания. Че и на откровени лъжи. Обикновено това се случва преди началото на активния сезон и при поредни техни протести.
След години шикалкавене МС преди ден обяви, че е подготвена Национална стратегия за развитие на противоградовата защита. Щели да разширят покритието от 25% на 90% от земеделските земи. Щели да изграждат нови 62 площадки. Освен с ракети, щели да бранят продукцията на земеделците и със самолети и т.н. То лошо няма, ама същото това го обещаваше преди две години Десислава Танева като земеделски министър. Тогава тя заяви, че новата по-ефективна система влиза в сила от следващата пролет. Е да де, ама още я няма. Иначе Танева я разбираме - баш работниците от безизходица обявиха гражданско неподчинение и отказаха да отидат на работа заради безумните условия на труд.
Земеделците отдавна искат по-голямо и по-качествено покритие срещу градушки. Готови са да плащат и такса, защото така биха имали защита на продукция за милиарди левове. Властта обаче пак шикалкави, защото в стратегията нито има срокове, нито има сметки колко пари ще трябват за покриване на обещаното и откъде ще дойдат те.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"