26 Април 2024петък04:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София става столица на танца за три дни

Над 100 артисти, 30 критици и между 200-250 фестивални директори, куратори и продуценти на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят пристигат за мащабния фестивал

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 530

Българската столица ще бъде домакин на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Spring Forward" на най-голямата танцова платформа в Европа "Aerowaves - dance across Europe", който т.г. ще стане факт между 23 и 25 март и се провежда за първи път в Източна Европа. Става дума за единствената платформа в тази категория, подкрепена от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Фестивалът "Spring Forward" e едно от основните събития на платформата, като през тази година е част от календара на културните събития на Столичната община.
Организатор на събитието е "Derida Dance Center" - първият център за съвременен танц и пърформанс в България. Участие в селекцията за фестивала "Spring Forward" за тази година са взели 637 спектакъла, като изборът на първите 20 е направен в края на 2017 г. в Осло, Норвегия, от всички партньори на платформата. За първи път в престижния фестивал попада и българско представление - "F63.9" на хореографа Живко Желязков.
Основни направления на фестивала "Spring Forward" са:
* Селекция и представяне на 20-те най-добри спектакъла на млади хореографи, журирана от 45 експерти от 33 държави;
* Академия за критическо писане "Spring Back" с участието на 30 номинирани млади автори от Европа, които създават критически текстове за избрани спектакли от фестивала под професионалното ръководство на изявени имена в областта.
Очакват се над 100 артисти, 30 критици и между 200-250 фестивални директори, куратори и продуценти на съвременното изпълнителско изкуство от цял свят. Фестивалът ще се проведе в партньорство и на сцените на театър "Азарян",  кино "Люмиер Лидл", Младежкия театър "Николай Бинев", "Открита арт сцена на Шипка" към Руския културно-информационен център и "Театро".
Събитието е от изключителна значимост за културния живот на столицата с потенциал да я превърне в Европейска столица на съвременния танц, представяйки най-добрите хореографи и привличайки световни фестивални директори и изследователи на съвременното изпълнителско изкуство.


Снимка (с) Yelena Remetin

https://www.youtube.com/watch?v=H_c0E3DktNU
http://derida-dance.com

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ