26 Април 2024петък01:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"67 сутрини" Недялко Йорданов пише по една нова творба

/ брой: 54

visibility 163

Анелия Узунова

В края на своите "11 по 7", а отскоро вече на 78 години, Недялко Йорданов изненадващо поднася на почитателите си първата си фейсбук стихосбирка - нова, а вече позната на неговите приятели и последователи в социалната мрежа. Защото книгата "67 сутрини" се появява късче по късче във фейсбук страниците на поета - всяко стихотворение бива публикувано веднага и намира възторжен отзвук. Така за по-малко от четири месеца, от октомври миналата година до края на януари, се ражда тази книга. Ще я откриете на книжния пазар с логото на издателство "Милениум".
"67 сутрини" може да бъде наречена интернет или фейсбук стихосбирка не само защото стиховете в нея са били споделяни с хилядите приятели на Недялко Йорданов в мрежата, а и защото новите технологии са описани в нея. Първото стихотворение на поета със "сребърни коси" в томчето се казва Skype - то е за онова, което го отнася на "три часа самолет далече" до неговата внучка. Има не една, а две творби, посветени на изживяването във фейсбук - това "изобретение велико". В тях прозират симпатичните образи на хората, които очакват с нетърпение и посрещат с въодушевление неговите утринни строфи, поднасят му своя "лайк наместо цвете", а авторът им отвръща с благодарност.
Правят впечатление и всевъзможните уж нови, а вече изтъркани думи, които използваме всекидневно - айфон, лаптоп, татус, емотикон, брачен статус, клик, ентър, файл, справка в Гугъл, есемесеси. Поетът не бяга от електронната действителност, в която всички сме потопени, напротив - възползва се от нея, шегува се с нея, описва я, разказва я. Макар че понякога се опитва да се отскубне от прегръдката й, я харесва и й се наслаждава. И това - уж ефимерно, а все по-реално измерение на живота, му носи радост. Радост, че можеш за миг, "самичък... в топлата си стая..." да споделиш с хората, без други посредници, сърцето си. И това е истинско споделяне. Обичаният поет, надминал по възраст, както отбелязва в стихотворението "78", и Ботев, и Яворов, и Смирненски, винаги е бил искрен със своята публика и сега също в строфите му няма и частица фалш и суета.



Премиерата на стихосбирката "67 сутрини" на Недялко Йорданов е днес, 20 март, от 18 ч в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Събитието е по инициатива на клуб "Писмена", те са негови домакини. Ще участва и Хайгашод Агасян
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ