20 Април 2024събота05:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скулптури и фотоси от Илинденци

Софийската градска художествена галерия отбелязва 20-годишнината на уникалния арт център

/ брой: 54

автор:Дума

visibility 131

Ден след откриването на изложбата "Илинденци. Зона за изкуство", което е днес от 18 ч., утре, 21 март, от 17.30 ч. ще се проведе среща разговор на Иван Русев и представители на Арт център "Илинденци" с желаещите да научат повече за акцентите в изложбата и дейността на фондацията. Може да се види до 15 април в СГХГ.
Изложбата представя скулптурни творби и живопис от автори, участвали в досегашните акции, между които Ангел Станев, Ани Покровнишка, Валентин Старчев, Динко Стоев, Долорес Дилова, Емил Попов, Ивайло Аврамов, Ивайло Мирчев, Иван Русев, Калина Тасева, Кирил Мескин, Любен Генов, Милко Божков, Моника Попова, Нина Русева, Светлин Русев, Свилен Блажев, Стефан Лютаков, Стоян Цанев. Фотоси показват знакови произведения, намиращи се в скулптурния парк и част от творческия живот на центъра. Фотографиите са представени от Дарина Златарева, Стоян Петков, Мариана Русева, Мариета Конова, Татяна Тотева, Кирил Вълчев, Емил Михайлов и др.
Ще бъдат прожектирани филмите "Прости форми", режисьор и сценарист Стефан Джамбазов, 2004 г.; "Мраморния град", режисьор и оператор Господин Неделчев, сценаристка Светла Каменова, 2007 г.; "Илинденци - Кота 377", авторски филм на Боримир Илков-Боно, както и цикъл от 4 репортажни филми на БНТ, режисьорка Любка Борисова, сценарист Атанас Пиронев, правени между 2001 и 2008 г.
През 1998 г. няколко приятели и съмишленици подкрепят идеята на Иван Русев да се създаде скулптурен парк в село Илинденци и основават фондация "Арт център Илинденци". Раждането на културното средище има своята предистория, свързана с творческите намерения на Иван Русев, който още между 1992-1994 г. успява да осигури пространствата в с. Илинденци. В началото на своя път фондацията е подкрепена и от ценителя на изкуството Здравко Стоицев, който в продължение на 3 години подпомага дейността й. Съществен е приносът на Община Струмяни, на чиято територия се разпростира арт центърът.
Върху територия от 30 дка постепенно биват сътворени 47 произведения. Сред тях са Форумът - действащ амфитеатър с над 350 места; езерото Йорданов ден - мястото, където местните хвърлят кръста на Богоявление; каменните пътеки - обединени в скулптурен проект. 
За изминалите 20 години в симпозиумите и пленерите, организирани от фондация "Арт център Илинденци", са участвали 164 автори освен от България, скулптори и творци от Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада, Мексико, Румъния, САЩ, Словакия, Франция, Холандия, Швеция и Япония.


Снимки Арт център Илинденци

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ