Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Автономене до дупка

Велиана Христова

20. Март 2018 , брой: 54   447   0Скандали заради феодализъм и шуробаджанащина гръмнаха в поредното висше училище у нас - в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Ако някой в МОН обърне внимание на сигналите оттам, няма да е трудно да се разбере имат ли те основание и какво точно се случва зад паравана на автономията.
Проблемът е, че скандалните случки във висшите училища у нас зачестиха в последните години. Стопанската академия в Свищов - в родното място на автора на "Бай Ганьо", стана нарицателна с екшъна около бившия ректор проф. Величко Адамов и неговите протежета. Разбира се - в ущърб на студентите и на имиджа на висшето училище, създадено с дарението на възрожденеца Димитър Ценов. Той дава на града си всичко, което притежава, със следния завет: "Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал". И какво стана днес с въпросния идеал за културен напредък на нацията? Стана това, че в МУ-София с частни бодигардове миналата година свалиха законен ректор, пък организаторът му - бивш ректор, сега е подсъдим за "организирана престъпна група", гушвала по 50 бона от чужди студенти. Стана това, че в ТУ-Варна месеци наред гърми скандал с плагиатство на ректора. Стана това, че социалните мрежи са пълни със съмнения с какви хватки ректор на Русенския университет си осигурява "вечен пост". Стана това, че почти не остана висше училище, за което да не се говори, че се е превърнало във "феодално владение".
И какво ли не още стана. А МОН мие ръце: автономия, не можем да се месим! Само че автономията е само смокинов лист за прикриване на бездействието, понеже по закон автономията е АКАДЕМИЧНА! Т.е. вузовете са независими в преподаването и академичните си дейности, но всичко останало е под контрола на държавата, която дава първите и определя правилата. Но понеже всички злоупотребяват с автономията, не е ли време за промени в закона, приет преди почти 22 години, които да въведат ясни права и отговорности?    
  

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"