17 Май 2024петък10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фирми обвиниха БДЖ в нагласена поръчка

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 81

Две жп компании обвиниха на пресконференция вчера ръководството на БДЖ, че е обявило обществена поръчка за ремонт на локомотиви с предизвестен кандидат. Ръководствата на локомотивния завод "Експрес Сервиз" ООД и българо-хърватското дружество "БДЖ-Кончар" АД смятат, че обявената на 12 февруари поръчка за ремонт и поддръжка на 9 локомотива в тригодишен период за 4 млн. лв. без ДДС е предопределено да бъде спечелена от ЖП "Тракция". По тази поръчка според тях локомотиви на БДЖ щели да се ремонтират от самата държавна железница, в техни сгради, с техен персонал и съоръжения. Източва ли се БДЖ чрез ремонт на локомотиви, питат от двете компании.
 Според шефа на "Експрес Сервиз" Анастас Колев участието на неговото дружество се затруднява от изискването в конкурсната документация локомотивите да се предават в Локомотивно депо София, а експресните ремонти да се извършват в рамките на 8 часа. "Това и съизпълнителската роля на БДЖ подсказват, че на практика, а и на теория локомотивите не могат да се ремонтират на място, различно от Локомотивно депо София", посочи Колев. "Няма как локомотив да отпътува от София, да стигне до Русе, да бъде ремонтиран и да се върне в София за 8 часа," заяви той.
Според Гинчо Павлов от "БДЖ-Кончар" ситуацията е парадоксална, защото технологията на локомотивите е интелектуална собственост на неговото дружество, но агенция "Железопътна администрация" не му е издала сертификат за поддръжката им, въпреки че реално локомотивите са създадени от тази фирма и допреди две години са били обслужвани единствено от нея.
Зам.-министърът на транспорта Велик Занчев заяви по-късно, че става дума за свада между частни компании, а обществените поръчки са прозрачни. Според него компаниите чрез медиен натиск се борят за работа. Той заяви, че от близо два месеца в публичното пространство вървят обвинения срещу БДЖ по най-различни поводи, докато именно сегашното ръководство е спасило железницата от фалит. За конкретната поръчка обаче ще бъде извършена спешна проверка и ако има нарушения, тя ще бъде прекратена, а виновните - строго наказани, обеща Занчев.
 Занчев съобщи, че предстои да бъдат обявени още търгове за капиталов ремонт на локомотиви и за мотрисите на "Сименс". Той припомни и че се очаква в БДЖ да бъдат обявени търгове за нов подвижен състав. "Държим всички процедури - големи и малки, да бъдат прозрачни и да имат състезателност", каза Занчев. И препоръча на компаниите да подобряват конкурентоспособността си, вместо да оказват натиск през медиите.
Преди ден от Министерството на транспорта обявиха, че ще бъде извършен цялостен одит на търга за планова и извънпланова техническа поддръжка на електрически локомотиви, собственост на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД.
През януари главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка в БДЖ заради сигнали за злоупотреби. Инспекцията е възложена на Софийската градска прокуратура. Главният прокурор се сезира по материали в медиите, според които има злоупотреби в БДЖ.
 

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 989

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 945

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 922

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 1012

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 1001

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 958

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 904

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 1061

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 943

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 1001

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ