17 Май 2024петък05:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 6 млрд. лв. са несъбраните приходи от ДДС

Заради това гражданско сдружение дава на прокуратурата Бойко Борисов и Владислав Горанов

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 30

На близо 6 млрд. лв. възлизат несъбраните приходи от ДДС по влезли в сила ревизионни актове на НАП. Данните са за периода 2000-2017 г. и бяха оповестени на специален брифинг от гражданското сдружение БОЕЦ. Информацията е получена от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова по Закона за достъп до обществена информация.
"Общият размер към 1 януари 2018 г. на непогасената сума от ДДС, установена с влезли в сила ревизионни актове на НАП, издадени в периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г., е 5,79 млрд. лв.", посочва Галя Димитрова. От общата сума 5,39 млрд. лв. са категоризирани като "трудно събираеми или несъбираеми вземания". Това са задължения на лица, за които в резултат на проведеното проучване е установено, че не притежават активи или имущество или имат имущество на ниска стойност. Заради това според Димитрова "вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална".
От данните на НАП се вижда, че най-голяма е сумата на несъбрания ДДС от влезли в сила ревизионни актове през 2011 г. - 1,1 млрд. лв. През следващите години той се движи около 500-600 млн. лв. годишно, като в същото време общата сума на допълнително установените задължения при ревизии по всички видове данъци е към 1,7-1,8 млрд. лв. годишно.
В справката на НАП се посочва още, че общата сума на установения при ревизии дължим ДДС за периода 1 януари 2000 г. - 31 декември 2017 г. е в размер на 16,2 млрд. лв. Посочва се, че голяма част от тези задължения са в резултат от възлагане на ревизии от външни институции и прилагането на мерки за борба с данъчните измами.
"Натрупването на тези огромни несъбираеми суми е невъзможно без участие на хора от висшите етажи на властта и без да има чадър върху тези престъпления", коментира председателят на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. По думите му "страната се управлява от мафиотска структура, която е подчинила институциите". Според Георгиев докато ГЕРБ управлява страната и главен прокурор е Сотир Цацаров, няма как да има промяна в ситуацията.
Движението внася днес в Главна прокуратура сигнал срещу премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за неизпълнение на служебните им задължения във връзка с огромния размер на несъбран ДДС. До края на седмицата ще бъде подаден сигнал и до Европейската комисия във връзка с проблема с данъчните престъпления и ДДС измамите. Ще бъде сезиран и президентът Румен Радев. Другата седмица сдружението смята да внесе в прокуратурата сигнали за проблема с ДДС срещу всички министри на финансите от 2000 г. до днес, а също и срещу всички директори на бившата "Главна данъчна дирекция", а впоследствие и на НАП.



Точният размер на несъбраните вземания за 17 години е 5,79 млрд. лв.,
е посочено в отговора на шефката на НАП Галя Димитрова

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 650

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 690

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 729

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 653

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 744

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ