23 Април 2024вторник20:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Родителите в София в паника заради приема в забавачките

Отново има остър недостиг на места в яслите, майките ядосани заради нулев прием

/ брой: 55

автор:Деси Велева

visibility 68

Истинска паника настана сред родители в София  след обявяването на свободните места за прием за ясли и градини за новата учебна 2018-2019 г. в понеделник вечерта. Оказа се, че за пореден път има остър недостиг на места за яслените групи и за някои градински в определени райони.
Близо 9700 деца ще бъдат класирани за прием през есента в цяла София, или с 200 по-малко от миналата година. Тази година бройката бе обявена месец по-късно, заради промени в последния момент в правилата за прием.
 Едва 1447 малчугани от набор 2017 г. обаче ще могат да влязат в яслите. Бройката за родените през 2016 г., които също са в яслени групи, е 2111. Тепърва ще се изяснява за колко деца няма да има място, тъй като документи се подават до 10 май, а класирането ще излезе два дни по-късно. Малко над 3000 са свободните бройки за набор 2015, а за родените през 2014 г. местата са под 300. За децата от предучилищна възраст се очаква да останат доста свободни бройки, тъй като много от тях ще бъдат записани в подготвителни класове в училище.
Родителите са шокирани от нулевия прием в някои градини за най-малките, родени миналата година. Заради него някои от тях изпускат предимството, което се дава при прием на второ дете, когато в същата градина е записано по-голямото. В райони като "Лозенец" пък има едва по 10-15 места за набор 2017 г. в една забавачка. Недостиг има и в район "Триадица".
За първи път електронната система за прием изкарва на светло записването на деца с хронични заболявания. Техният прием е надпланов, тоест над 25-те деца, които могат да бъдат приети по общ ред. Много директори вече обявиха, че ще пуснат законоустановените до 5 бройки на болни деца в група. Това обаче предизвика гнева на други майки, които не смятат, че деца с алергии и дерматити трябва да имат предимство при класирането.
Някои родители пък се обявиха срещу допълнителните точки, които се дават за деца, родени в рамките на две години. Масово майките се възмущават, че новите правила за прием бяха обявени в последния момент и не са имали време да реагират. Много от тях са разчитали да ползват бонус заради местоработата си и сега откриват, че той беше премахнат. Гневните родители дори призоваха за протест пред парламента наесен заедно с всички неприети деца. Те недоумяват и как при постоянно спадаща раждаемост, местата в градините все повече не достигат.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ