28 Март 2024четвъртък11:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП настоява и общинските болници да не се продават

От левицата предлагат промени в Закона за приватизация

/ брой: 55

автор:Аида Паникян

visibility 430

Болници с над 50% общинска собственост да бъдат включени в забранителния за раздържавяване списък. Такава промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол предлагат депутатите от БСП доц. Георги Йорданов, д-р Валентина Александрова, д-р Илиян Тимчев и Георги Гьоков. Те мотивират предложението си със срива на пазарните икономически условия в областта на здравеопазването, както и със започналата приватизация на общински болници, преди да бъде приета Националната здравна карта. Това застрашава националната здравна сигурност, смятат депутатите от левицата. ДУМА припомня, че през януари общинският съвет на Нова Загора реши общинската болница да бъде продадена.
В момента в забранителен за приватизация списък са само болниците с над 50% държавно участие в капитала. Ако народните представители приемат предложението на колегите си от БСП, в забранителния списък ще бъдат и общинските. От предварителната оценка на въздействието става ясно, че с влизането в сила на промяната административната тежест няма да се увеличи. 
Предложението ще се гледа на предстоящото заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване.
ДУМА припомня, че само преди дни от БСП внесоха и друго предложение за промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат всеки месец до пето число НЗОК да плаща на болниците 30% от средномесечните плащания през предишната година, а в края на месеца, след приемане на отчета, ще се прихваща предварително платената сума. Промяната е в чл. 47 на закона, който през 2015 г. бе редактиран така, че НЗОК да има право да реши от кой изпълнител да купува медицинска помощ и каква част от оказаната медицинска помощ да плати. Предложението на депутатите от левицата на практика връща старата редакция на чл. 47 от ЗЗО, като НЗОК плаща извършената и отчетена медицинска дейност след предоставяне на отчетни документи. Т.е., ако бъде прието изменението, предложено от БСП, на практика болничните лимити ще паднат. И това предложение е на д-р Александрова, доц. Йорданов, Гьоков и д-р Тимчев.

 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 727

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 625

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 667

/ брой: 58

Особена порода

visibility 621

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 786

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ