26 Април 2024петък08:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Малкият Катар изумява с военни поръчки

Емирството се превъоръжава с най-модерни системи с впечатляващи за размера му количества

/ брой: 56

автор:Георги Георгиев

visibility 1339

Само за периода от 14 до 19 март т.г. световните медии съобщиха за поне четири оръжейни сделки на малкото, но баснословно богато емирство от Персийския залив - Катар.
На 14 март стана ясно, че норвежката компания "Конгсберг" е подписала ден по-рано договор с Катар за продажбата на близо 500 бойни необитаеми модула от семейството "Конгсберг Протектор". С тях ще бъдат въоръжени поръчаните през декември 2017 г. във Франция 490 бронетранспортьора VBCI на компанията 4Некстер". Модулите са два вида - Protector RWS и Protector MCT. Сделката се оценява на близо 2 млрд. долара. Норвежки медии съобщават, че това е най-голямата поръчка в 200-годишната история на "Конгсберг".
Същият ден в столицата на Катар Доха, в рамките на международното отбранително изложение DIMDEX-2018 пък е бил подписан друг договор на стойност 3 млрд. евро - с италианската компания "Леонардо" за покупката на 28 вертолета NH90, създадени от европейски консорциум. Договорът бе подготвян още от 2014 г., включва покупката на 16 транспортни вертолета TTH и 12 във военноморски вариант NFH. Предвидена е и опция за поръчка на още 12 машини, по шест от всяка модификация. Доставката трябва да бъде направена в периода 2022-2025 г. Освен това "Еърбъс" ще достави на Катар и 16 леки учебни вертолета Н125.
По време на DIMDEX-2018 са били подписани и два други военни договора с турски корабостроителни компании. Единият е с компанията за строителство на катери "Арес Шипярд". Тя се е задължила да достави на Катар още девет катера за бреговата охрана към вече договорени преди време 17 катера с различна големина. Новата поръчка е за още за три големи 48-метрови катера "Арес 150 "Херкулес" и шест скоростни 24-метрови десантно-щурмови катера от нов проект "Арес 80 SAT", които развиват до 50 възела. Катарският флот вече е получил 12 от поръчаните през 2014 г. 17 катера на фирмата "Арес". Останалите пет ще бъдат доставени до края на август т.г. Катерите от новата поръчка пък трябва да са готови през 2020 г.
Друга турска компания - "Анадолу Шипярд", пък е получила пак на същото изложение договор за строежа на учебно-бойни кораба. Те ще имат пълно водоизместване от 1950 т, дължина от 90 метра, ширина 13 метра. Екипажът ще бъде от 69 души с възможност за настаняването на 60 кадети. Корабите ще имат оръдейно и картечно въоръжение и хангар за вертолет от типа NH90. Закупуването им се налага, след като през 2016 г. Катар поръча в Италия цял боен флот от малък десантен вертолетоносач, четири големи корвети и два патрулни кораба, които трябва да са готови към 2021 г. Стойността на сделката се оценява на 6 млрд. долара.


Бойните модули "Конгберг Протектор", монтирани на френските бронемашини
Снимка "Конгсберг"


Военноморската модификация на NH90 NFH на въоръжение във Франция
Снимка "Еърбъс"


Десантно-щурмови катер от проект "Арес 80 SAT" за специалните сили

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ