29 Март 2024петък17:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

ГЕРБ в Перник загроби града с нов заем

Общината влиза в опасна спирала от кредити, от която не се знае дали ще излезе

/ брой: 56

автор:Юлия Кулинска

visibility 27

След като на последните местни избори гербаджиите в Перник бетонираха властта си в общината, кметицата Вяра Церовска с ударни темпове започна да тегли заеми. Апетитът на управляващите към трупане на дългове очевидно е неудържим не само на държавно ниво, но и на местно. Размерът на взетите от общинската администрация кредити вече добива застрашителни размери и общината влиза в опасна спирала от дългове. Защото е ясно, че устремното плъзгане по кредитната пързалка няма да доведе до нищо добро за Перник и неговите жители.
Поредният заем от 6 млн. лв. бе одобрен след бурни дебати, скандали и разправии от Общинския съвет на 30 януари т.г. Срокът за издължаване на облигационния кредит е 11 години при 2,2% лихва, като първите две години ще се погасява само главницата. В абсолютна стойност това представлява 55 000 лв. на година.

Общият размер на задълженията е 36 млн. лв.


Просрочените дългове на Перник възлизат на 16 млн. лв. Общината вече има и безлихвен заем в размер на 4 млн. лв., изтеглен през 2017 г. Той трябва да бъде погасен през януари догодина. С новия кредит местната власт възнамерява да се издължи към НАП. С 1,5 млн. лв. уж ще бъде погасен банков овърдрафт, останалите пари ще се дадат на пернишката "Топлофикация", на която общината също дължи значителна сума. Такива поне са обещанията на кметицата.
Тегленето на заеми е от любимите занимания на гербаджиите. През 2014 г. финансовото министерство отпусна на община Перник безлихвен кредит от 2 200 000 лв. Със сумата трябваше да се погасят просрочени дългове, за да може общината отново да плаща на доставчици за извършени дейности. Тогава изпълняващият длъжността кмет Иван Иванов от ГЕРБ съобщи, че дълговете са близо 16 500 000 лв. Три дни преди това той обяви фалит на община Перник. Сега Иванов е обвинен в престъпления по служба за неправомерно изразходване на средства.
Логично сега

от БСП скочиха срещу поредното финансово заробване


на Перник. Социалистите призоваха кмета Церовска да преосмисли тегленето на нов облигационен заем и предупредиха, че това ще има тежки последици за града. Според тях ситуацията излиза от контрол, защото липсва отчетност за изразходването на средствата.
"Некомпетентното управление на ГЕРБ вече тежи като воденичен камък на шията на всички перничани. Виждаме го в непочистените улици, в осеяните с дупки пътища, в разрастващия се проблем с бездомните кучета, в липсата на всякакви инвестиции, в проблемите с "Топлофикация" и в невъзможността на общината да реагира", възмущават се от левицата. Кметът Церовска и нейният екип убеждават, че заемът е много изгоден и ще бъде използван за погасяване на стари задължения, но ръководството на общината не е наясно за какво може да бъде използван един облигационен заем, предупреждават от БСП. И са прави. Защото и най-неопитният финансист знае, че по същество

този вид кредити се взимат с цел инвестиционни проекти

които след реализация гарантират приходи. Те трябва да са в размер, достатъчен да покрие лихвата и главницата по заема, а и парите не се вземат, за да се покриват стари задължения.
Церовска се оправдава, че всички задължения са натрупани в период, в който тя не е била кмет. Да, така е, но почти 10 години страната се управлява от правителства на ГЕРБ. Още при първия кабинет на Бойко Борисов децентрализацията на общините бе прекратена, а продължиха да им възлагат отговорности без финансова обезпеченост.
От ноември 2014 г. Перник се управлява от ГЕРБ. Оттогава до днес на заседанията на Общинския съвет общинските съветници от ГЕРБ и партньорите им многократно гласуваха заеми, утежняващи финансовото положение на общината. БСП винаги е била против такава политика.
"Няма да мълчим за облигационния заем. Няма да приемем БСП да бъде обвинявана за натрупаните от управленската ви немощ проблеми, колеги от ГЕРБ! Противопоставяме се на поредния дълг, който пряко ще засегне гражданите на Перник", възмущават се и съветниците социалисти.
И от Младежкото обединение на БСП в Перник предупредихa, че

облигационният заем е "празен чек"

Младите социалисти твърдят, че това е в разрез със Закона за общинския дълг. "Ще бъде ли използвана поне част от тези средства за инвестиции с възвръщаемост, каквато е логиката на един облигационен заем? Ако да, за какви инвестиции? Нарастването на един дълг предполага и нарастване на данъците. Ще се увеличават ли данъците на перничани, за да се изплати кредитът? Къде ще се предлагат облигациите и кой ще ги купи", питат младите перничани.
По време на дебатите в Общинския съвет, когато са гласувани бюджетът на общината за т.г. и тегленето на заема, социалистката Ралица Андреева припомни, че само още две общини в България - Кюстендил и Сливен, са теглили подобен облигационен кредит. Тя предупреди, че процедурата по кандидатстването и емитирането на облигации и финализирането на процеса отнема около 2 години.
Парадоксален е фактът, че

бюджетът на общината за 2018-а не беше представен и защитен от кмета

а от началника на отдел "Бюджет и финанси" Елица Манова. Това предизвика недоволството на групата на БСП. "Три години след като г-жа Церовска е станала градоначалник, не е в състояние с аргументи и доводи да защити основния финансов документ, който внася. Никога преди не се е случвало кмет да не представи бюджета си. Затова има разлика между експертната и политическата част в ръководството на една община. Когато говорим за израз на политика, няма нищо по-логично от това кметът, който трябва да е визионерът за един град, да защити бюджета си", отбеляза Андреева.
Председателят на групата общински съветници от БСП Кирил Леонов пресметна, че с новия заем задълженията на общината скачат на 42 млн. лв. "След НАП ще дойдат задълженията към фирми, доставчици, потребители и т.н., пак ще се налага да теглим кредити. Продължаваме да задълбаваме и най-накрая може би ще се окажем първата фалирала община", скочи Леонов. Според него тегленето на заема е

в противоречие с приетия оздравителен план


на общината. Той попита какви са условията на заема, коя е банката, ще има ли такава, която е съгласна да отпусне подобен кредит.
Преди дни Министерството на финансите открои 13 общини, които са с финансови проблеми през 2018 г., като просрочените им задължения са 162,7 млн. лв. Най-голямата е Перник. Днес градът на славните миньори и металурзи води класацията като най-задлъжнелия областен град. Управляващите нехаят, че през последните години Перник се е превърнал в огромна спалня. Стотици негови жители пътуват всеки ден до София, където работят, и се прибират у дома само за през нощта. Безработицата е огромна. Малките фирми чезнат.
Допреди години миньорският град беше индустриалното сърце на България. И се гордееше с над 100 неща, които са се случили тук за първи път. Оттук тръгва тежката ни индустрия. Светва първата електрическа крушка. В Перник идва интелигенция от цяла Европа с откриването на първата държавна мина и на първия жилищен квартал "Монте Карло". Чешки инженери донасят първата за нашите земи модерна рулетка за хазарт. После отварят врати първите металургичен, машиностроителен и стъкларски завод, които днес са нарязани на скрап. Сега Перник е първи по задлъжнялост...
Какво ще оставят на потомците днешните управници на Перник!? Заеми, разруха, обезлюден град, смачкани хора без перспектива. А може би това е целта... Защото Той, Бойко Борисов, каза в прав текст при откриването на трети метродиаметър, че "Перник става квартал на София", отбелязвайки значението на изграждащата се връзка с пернишката железница.
Май перничани вече се питат оти ручаха жабетата, та си избраха кмет от ГЕРБ...

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ