29 Март 2024петък09:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Израел ударил сирийски ядрен обект

Разсекретиха документи от 2007 г. като предупреждение към Иран

/ брой: 56

автор:Дума

visibility 28

Израел разсекрети информация за това, че преди десет години и половина авиацията му е бомбардирала ядрен реактор в Сирия, който е бил на финален етап от изграждането му. Отдавна се смяташе, че Израел е бил отговорен за атаката, но еврейската държава досега никога не е признавала за това. Сирия многократно е отричала, че бомбардираният обект е бил ядрен реактор. Международната агенция за атомна енергия е заявявала в миналото, че обектът е "много вероятно" да е ядрен реактор. Оттам също така предполагат, че той е бил построен с помощта на Северна Корея.
Сирия, която се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия, отрича това.
Операцията е проведена през нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г., съобщиха от пресслужбата на армията, потвърждавайки информацията, която се разпространяваше в чуждестранни медии, но не и публично коментирана от израелците.
"В нощта на 5 срещу 6 септември израелските ВВС унищожиха ядрен обект в последен етап от неговото изграждане в сирийската провинция Дейр ез-Зор, на 280 мили североизточно от Дамаск. Четири самолета F-16 отстраниха ядрената заплаха не само за Израел, но и за целия регион", отбелязват военните. Те разпространиха и видеозапис, на който е документирано унищожаването на целта - масивна квадратна сграда, както и снимки, показващи, че сградата, разположена в пустинна зона, се превръща в руини от удар от въздуха. На други снимки са пилотите, участвали в операцията, и техните изтребители F-15 и F-16. "Посланието от атаката срещу ядрения реактор през 2007 г. е, че Държавата Израел няма да позволи създаването на способности, които заплашват съществуването на Израел", предупреждават израелските военни. "Това беше нашето послание през 2007 г., това остава нашето послание днес и ще продължи да бъде нашето послание в близко и далечно бъдеще", подчертава още израелската армия. Израелският министър на разузнаването Израел Кац също предупреди, че страната ще предприеме мерки, за да попречи на Иран да разполага с ядрени оръжия, подчертавайки, че ядреният арсенал на Техеран ще представлява заплаха за съществуването на Израел, съобщават израелските медии.
"Смелото решение на израелското правителство преди близо 11 години да разруши ядрения реактор в Сирия и успешната операция след това изпрати ясно послание: Израел никога няма да допусне ядрени оръжия в държави като Иран, които застрашават съществуването му", подчерта Кац в профила си в "Туитър". Въпреки множеството обвинения към Иран досега не са налице доказателства за ядрена програма.
Няколко месеца след тази атака САЩ настояха Международната агенция за атомна енергия да проведе разследване на "възможна тайна ядрена програма на Сирия". Експертите на МААЕ подготвиха доклад, в който се посочваше, че в сирийския обект Ел Кибар, който беше атакуван от израелските ВВС, са открити "антропогенни уранови частици".
"Само няколко години по-късно провинция Дейр ез-Зор беше завладяна от терористичната организация "Ислямска държава". Можем само да гадаем какви вреди можеше да нанесат те, ако ядреното съоръжение беше попаднало в ръцете им", посочват израелските военни. През февруари т.г. израелски изтребители извършиха въздушни удари по сирийски и ирански военни обекти на територията на Сирия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ