Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Интереси, но чии?

Георги Христов

26. Март 2018 , брой: 58   791   0"До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", написа английският в. "Таймс" в петък. Изданието пише още, че "в съгласуваната кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави".
Да, обаче после се оказа, че не става въпрос за компютри, а за компоти. Защото, след като приключи срещата на върха на ЕС, Бойко Борисов заяви, че "докато има "висока степен на вероятност", а не доказателства, не можем да преминем към този въпрос. Надали ще постигна съгласие с коалиционните партньори". Премиерът каза още нещо: "Очакваме в следващите седмици много бърза ескалация на напрежението. Много държави ще започнат да отзовават посланиците си".
В събота пък Цветан Цветанов също се отклони от обичайния курс и заяви, че България смята да гони руски дипломати само ако се установи заплаха за националната сигурност, и добави, че към момента такива данни липсват. Външно също отрече да е взимано такова решение "на този етап".
Въпросът е докога ще продължи "този етап"? Ще последва ли външен натиск България да промени позицията си и колко голям ще е той? На местна почва правоверните от "Да, България" вече обявиха, че това "представлява ясен знак на отказ от солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент", и затова "бият тревога". Ясно е към чии уши е насочена тревогата. И вероятно натискът от "началниците" (по самия Борисов) няма да закъснее. Вероятно и аргументите ще са същите - че не трябва да се цепим от колектива. Чуват се опасения, че дори може да бъде дадена негативна оценка на европредседателството.
Совите обаче не са това, което са, и колективът не е баш колектив. Решението не е взето единодушно - Италия, Унгария, Кипър и Гърция също са изразили резерви към изгонването на руски дипломати. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц пък вече обяви в прав текст, че неговата държава няма да предприеме такива стъпки. На него обаче едва ли някой ще си позволи да му държи такава сметка.
Българо-руските отношения, които в последните години и без това не са в най-доброто си състояние, вече пострадаха от необмислени действия на родни политици покрай националния празник. Ако сега България приеме на доверие исканията на Великобритания и нейните поддръжници, съществува сериозен риск отношенията да се влошат още повече - и да минат години, преди да могат да се възстановят до нормално равнище. Очевидно това не е в интерес на държавата ни. Остава въпросът чии интереси ще защити Бойко Борисов - тези на страната, която представлява, или тези на "началниците"?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"