Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

В канала на диалога

Лозан Такев

28. Март 2018 , брой: 60   303   0В деня на 105-ата годишнина от битката при Одрин във Варна имаше среща... на върха. Прегръщаха се и се целуваха европейските лидери. И се очерта, че "каналът на диалога" продължава и се очаква втора среща, за да се решат и част от двустранните проблеми в рамките и до края на европредседателството ни.
Жан-Клод беше тъжен за диалога "Турция - Европа" и обеща да е гарант и в бъдеще за положителен резултат. Доналд Туск не беше научил на турски "Отечество любезно" и не даде повод за особен оптимизъм. А Тайпи, както го нарича Борисов, си изпя болката и за останалите душевни граници.
Апетитът идва с яденето. Стана ясно, че не само са душевни чувствата на съседа. Беше дошъл с двама готвачи за три часа в България. Искаше си остатъка от обещаните три милиарда евро за бежанците, искаше промяна на отношението на Европа към Турция, либерализиране на визите и изплака душевно, че от 1968 г. чакат да влязат в Европа.
А премиерът домакин "само за българските журналисти" смотолеви почти като на банкянска седянка за исканията на "един български политик, ама да не си разваляме сега настроението". И добави, че има още нерешени въпроси от наша страна към Турция относно възродителния процес, имоти и куп други неказани конкретно неща в двустранните отношения.
В същия ден продължиха да гонят от САЩ и Европа руски дипломати по инициатива на британците. Това съобщи и Доналд Туск. Слава Богу, че ние 140 години след Освобождението още не сме сред изгонващите освободителите си.
Няма да изненадаме никого, ако потвърдим, че резултатите, също като реалните очаквания, от срещата са семпли. С тази среща Варна вече стана известна на Европа... с морското равнище на диалога. Поне временно и експресно изчистиха тревните площи и запълниха дупките по пътя към Евксиноград. И до всяка дупка имаше полицай...
Роден експерт обяви, че с тази инициатива Бойко Борисов остава в историята. А всички ние - пак на задните части на географията! И в "канала на диалога", който продължава с шербет и локуми.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"