Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Автогол за 6

Велиана Христова

28. Март 2018 , брой: 60   839   0У нас възникват малоумни проблеми на голо място, ГЕРБ сами ги създават и после не могат да ги решат. Има елитно училище в структурата на Техническия университет в София, което подготвя специалисти в ИТ практиката на университетско ниво още от ученическата скамейка. Да, ама то трябва да бъде потрошено, тормозено и доведено до улични протести. Авангарден образователен модел, доказал се в течение на 30 години, който първо стимулира младите да останат да учат в български университет; второ им дава знания и умения в най-модерни електронни технологии, които са ядро дори на войните днес; трето показва перфектната връзка между средно, висше образование и бизнес. Какъв е проблемът? Ами, проблемът е, че когато депутатите от ГЕРБ предложиха и приеха насила в НС новия училищен закон, просто са забравили, че може да има и такъв вид училище - към университет. Не щат и да си го признаят. А от БСП предлагаха да се запишат повече видове училища, не ги чуха. Затова в момента училището ТУЕС е извън закона!
 Измислили в МОН изход: директорът на училището да се назначава не от ректора на вуза,  от шефа на управлението на МОН (РУО)? Като че големият проблем в образованието е кой да е шеф на директора! Пък и на какво правно основание ще го назначава РУО - училището не е общинско. Това нищо не променя - и програмите, и преподавателите, и системата на това училище си остават извън закона.  
 А изходът е прост - училища към университети просто трябва да бъдат включени със спешна поправка в закона към специализираните училища, каквито са например художествените и спортните. Толкова - три думи добавка. Но ГЕРБ много ги е страх да не би някое неочаквано мнозинство в парламента да им промени и други неща в "чудното" недомислено законче! ГЕРБ сами си постлаха минното поле с недоработения си закон, бомбите ще продължат да гърмят.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"