19 Април 2024петък08:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хората с увреждания ще протестират на 11 април

/ брой: 60

автор:Дума

visibility 24

Хората с увреждания излизат на протест пред МС на 11 април. Причина за недоволството им е подготвяната реформа в ТЕЛК, която според тях ще остави 150 000 души без инвалидни пенсии. Предупреждението за протеста дойде от Национално представителните им организации и членове на НС за интеграцията им към Министерския съвет. Недоволството си ще изразят хора с физически, ментални и сензорни увреждания от цялата страна. Те ще връчат протестна нота на президента, на председателя на НС, на правителството и на омбудсмана заради незачитането на правата им и засилващото се ограничаване на възможностите за интеграция и нормален живот на хората с увреждания. Ако нотата не бъде приета, ще бъде изгорена символично на клада пред МС.
"Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не желаем разделяне на медицинската експертиза. Тя трябва да се осъществява от мултидисциплинарен орган", заяви Васил Долапчиев от Съюза на слепите. "Предвижданите реформи не трябва да въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС. Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване е неправилно, защото има такива, които са в причинно-следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. Настояваме за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на функционалността и социалната оценка", гласи протестната нота.
Вчера в Благоевград социалният министър Петков призова организациите на хората с увреждания да продължат диалога на масата на преговорите, а не чрез протести, за да се стигне до приемането на консенсусни и повишаващи ефективността на системата решения. Сред целите на реформата е немалкият финансов ресурс, който се насочва към политиките за хората с увреждания, да бъде разпределян по-справедливо и в зависимост от потребностите на нуждаещите се, коментира той. По неговите думи през 2018 г. бюджетът на МТСП за политики за хора с увреждания е увеличен с 80 млн. лв. 

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ