Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Хората с увреждания ще протестират на 11 април

Дума

28. Март 2018 , брой: 60   554   0Хората с увреждания излизат на протест пред МС на 11 април. Причина за недоволството им е подготвяната реформа в ТЕЛК, която според тях ще остави 150 000 души без инвалидни пенсии. Предупреждението за протеста дойде от Национално представителните им организации и членове на НС за интеграцията им към Министерския съвет. Недоволството си ще изразят хора с физически, ментални и сензорни увреждания от цялата страна. Те ще връчат протестна нота на президента, на председателя на НС, на правителството и на омбудсмана заради незачитането на правата им и засилващото се ограничаване на възможностите за интеграция и нормален живот на хората с увреждания. Ако нотата не бъде приета, ще бъде изгорена символично на клада пред МС.
"Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не желаем разделяне на медицинската експертиза. Тя трябва да се осъществява от мултидисциплинарен орган", заяви Васил Долапчиев от Съюза на слепите. "Предвижданите реформи не трябва да въвеждат медицински стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България, различни от действащите в ЕС. Включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване е неправилно, защото има такива, които са в причинно-следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. Настояваме за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. С бъдещата реформа е наложително да се облекчи бюрократичната процедура и лицата с увреждания трябва да преминават на комисия, която да извършва медицинската експертиза, оценката на функционалността и социалната оценка", гласи протестната нота.
Вчера в Благоевград социалният министър Петков призова организациите на хората с увреждания да продължат диалога на масата на преговорите, а не чрез протести, за да се стигне до приемането на консенсусни и повишаващи ефективността на системата решения. Сред целите на реформата е немалкият финансов ресурс, който се насочва към политиките за хората с увреждания, да бъде разпределян по-справедливо и в зависимост от потребностите на нуждаещите се, коментира той. По неговите думи през 2018 г. бюджетът на МТСП за политики за хора с увреждания е увеличен с 80 млн. лв. 

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"