Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

За Великден дават по 40 лв. на всеки втори пенсионер

Правителството закъсня с добавката, 600 хиляди от най-бедните ще я получат след празника

Ростислава Иванова

29. Март 2018 , брой: 61   419   0Правителството най-накрая одобри празничните надбавки за Великден на най-бедните пенсионери. По 40 лв. към априлските пенсии ще получат 1,227 милиона възрастни хора, или 56,5% от всички пенсионери. Техният месечен доход е под линията на бедност за годината от 321 лв. За целта кабинетът реши от бюджета да бъдат отпуснати близо 50 млн. лв.
Изплащането на великденските добавки с пенсиите обаче ще започне от 4 април и половината от най-бедните пенсионери няма да могат да си получат парите за празника, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков. Тази година великденските празници се падат от 6 до 9 април и само около 600 000 пенсионери, които получават парите си по банков път, ще успеят навреме да се възползват от бонуса, за да си купят козунаци и агнешко. По-голямата част от останалите ще си получат добавката по пощата заедно с пенсията след празниците. Изплащането на априлските пенсии с добавката ще стане по график на пощите, уточни министърът.
Първи за великденските добавки се похвали Бойко Борисов - още преди началото на редовното заседание на Министерския съвет, докато камери и фотографи правеха протоколните си снимки на министрите. "Правителството отпуска по 40 лв. великденски добавки за пенсионерите, след като с финансовия и социалния министър са разгледани възможностите. То беше инцидентно преди няколко години, но така стана, че като дойде Коледа и Великден, над 1 млн. пенсионери очакват по 40 лв. допълнителни бонуси към пенсиите", разясни премиерът. Той подчерта, че двата празника са през няколко месеца и за изплащането на двете добавки се отделяли около 100 млн. лв.
Припомняме, че преди седмица Петков си навлече гнева на финансовия министър Владислав Горанов, след като предварително съобщи, че ще има великденски бонуси. Тогава Горанов го скастри задочно през медиите и попита, като обещава, откъде смята да намери парите.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"