28 Март 2024четвъртък19:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Софиянци излизат на протест за спасяването на две минерални бани

Сградите в "Горна баня" и "Овча купел" загиват, алармират жителите на районите

/ брой: 61

автор:Деси Велева

visibility 16

Столичани от кв. "Горна баня" и "Овча купел" излизат на протест с искане за спасяването на сградите на минералните бани в кварталите им. От три години инициативни комитети се борят за възстановяването на рушащите се постройки и са провели многобройни срещи с министерства, община и директори на болници. Всички те обаче са останали без резултат и след годините на нехайство и безхаберие баните се намират в "терминален стадий", категорични са жителите на района. Затова те вземат нещата в свои ръце, докато не видят ясен ангажимент на Министерството на здравеопазването за изпълняване на решението на Министерския съвет за прехвърляне собствеността на банята в полза на Столичната община. Хората припомнят, че са подали сигнал за безстопанственост до прокуратурата и са внесли  подписка до националния омбудсман.
ДУМА припомня, че баните са собственост на Националната болница по рехабилитация, която е под шапката на Министерството на здравеопазването. След това обаче по желание на общината Министерският съвет реши да минат към кметството. Ръководството на самата болница  обвинява здравното министерство, че иска да я унищожи, като й отнеме двете бани. Наскоро зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов потвърди, че сградите още не са предадени на общината и, че директорът на болницата писмено е отказал на МЗ да изпълни решението на МС.
Той припомни и, че в края на 2016 г. Столичният общински съвет прие решение според което едната баня ще стане център по музеология, а другата ще изследва лечебните свойства на водите. Въпреки забавянето, според Чобанов, за сградата в "Овча купел" е осигурено финансиране по ОП "Наука", което ще бъде загубено, ако обектът не премине в собственост на Столичната община. За банята в "Горна баня" кметството има готовност да финансираме проект и ремонт със собствени средства. 
Хората от района обаче подозират, че някой има интерес от протакане на решението за съдбата на баните. "Продължаващите бюрократични процедури са загуба на ресурс и време, което може да бъде фатално както за сградите, така и за нечий човешки живот, тъй като чешмите с минерална вода са долепени до банята в Горна баня, а от нейната фасада непрекъснато падат парчета мазилка", категорични са организаторите на протеста. Той ще се състои на 1 април в неделя от 10,30 ч. пред банята в "Горна баня", а час по-късно ще бъде затворен Околовръстният път.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ