25 Април 2024четвъртък20:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Само 450 мл кръв могат да спасят живот

През 2017 г. в България кръводарители са станали над 160 хил. души, което е с близо 2 хил. по-малко от предходната година

/ брой: 62

автор:Аида Паникян

visibility 2673

Кръвопреливането спасява живот. За това предполагали още древните хора, но за пръв път към проблема истински се приближава английският лекар, анатом и физиолог Уилям Харви, който точно описва системата на човешкото кръвообращение в началото на XVII в. През XVII-XVIII в. кръвопускането се прилагало при всички заболявания, най-вече при психичните. Едва ли лекарите си давали сметка, че кръвопускането не лекува психично болните, те просто спирали да буйстват, защото заради кръвозагубата губели енергия, сила и дори съзнание.

 
Опитите за кръвопреливане не спирали. Първо от животно на животно, после от животно на човек. В началото опитите били дори обнадеждаващи, но по-късно смъртните случаи зачестили. Провеждало се и кръвопреливане от човек на човек. Някои опити били успешни, други - не. Тъй като вторите били по-чести, в някои страни били въведени закони за забрана на кръвопреливане. Със сигурност причината била в незнанието за съвместимостта на кръвните групи, докато през 1900 г. Карл Ландщайнер открива кръвните групи А, B, О, а по-късно и AB.
В наши дни кръводаряването е на много по-висок етап и напълно

безопасно за здравето и живота

и на дарителя, и на получателя. 14 юни е приет за Световен ден на кръводаряването и се отбелязва вече повече от 45 години.
Днес 62 страни задоволяват повече от 99,9% от нуждите си от кръв чрез доброволни кръводарители. България не е сред тях, тъй като доброволните дарители са около 25%, но у нас се прави всичко възможно този процент да се увеличи.
През м.г. в България кръводарители са станали малко над 160 хил. души, което е с близо 2 хил. по-малко от 2016 г. и вероятно поне 3/4 от кръводарителите са роднини или за кръвта роднини са платили на онези "дарители", които дебнат пред кръвните центрове и искат за сак по 300 лв. Като се понамръщи човек, смъкват цената дори наполовина. За сравнение - страдащите от таласемия майор се нуждаят от кръвопреливане на всеки 2 до 5 седмици, а за започването на една сърдечна операция са необходими около 2 л (над 5 сака) изогрупова кръв. Само в София дневно се извършват между 15 и 17 сърдечни операции. Слава Богу, не се е чуло български пациент да остане на операционната маса заради недостиг на кръв. Затова може би здравните власти не предприемат никакви стъпки за промяна на това положение. Така битката за кръв и кръвни продукти е битка на центрове.   
Не всеки между 18 и 65 г. може да дарява кръв. Това ще преценят лекарите в кръвния център. Най-напред те дават специален въпросник на кандидат-кръводарителя, чиито отговори ще ориентират медиците за здравословното му състояние. Дори кандидатът да е здрав според отговорите от въпросника, пак ще бъде прегледан от лекар, а след това ще му бъдат взети няколко капки кръв от пръста, които ще бъдат експресно изследвани за хемоглобин и кръвна група. Ако лекарят разреши, кандидатът ще дари 450 мл кръв за около 10 мин. без никакъв риск за здравето му! Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, веднага се преустановява процесът. И тогава дареното количество кръв не се похабява, а се използва за производство на кръвни продукти. Много е важно да се знае, че

здрав мъж може да дарява кръв до 5 пъти годишно, а жена - до 4

през поне 60 дни между всяко кръводаряване. Категорично е, че даряването на кръв не засяга телесното тегло на дарителя. Количеството дарена кръв организмът възстановява за по-малко от 24 часа, а качеството й - за 3-4 седмици.
Добре е да се знае, че най-малко 4 часа преди кръводаряване трябва да сте се нахранили добре. Не е препоръчително да се консумира алкохол ден преди даряване на кръв. А пушачите е добре да се въздържат поне 1 час преди и 2 след даряването. В деня на кръводаряването не вземайте аспирин или лекарства за разреждане на кръвта, препоръчват медиците.
Ползите от кръводаряването не са малко за организма на дарителя, ако той е напълно здрав - то стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. От Националния център за трансфузионна хематология припомнят, че всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са

индивидуални, стерилни и за еднократна употреба

и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път. И нещо много важно: ако кръводарителят изрично пожелае, може да получи до дни и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група с помощта на цифров код.
Работата на специалистите в кръвните центрове не приключва с вземането на 450 мл кръв. Взетата кръв, преди да се ползва за кръвопреливане, се изследва за евентуално наличие на заболявания.
За всяка единица дарена кръв се правят 13 теста, 11 от които за инфекциозни заболявания. Едно от тях е хепатит С. Ако резултатът е Anti-HCV Ab(-) отрицателен, означава, че кръводарителят не е болен от хепатит С. Ако резултатът е Anti-HCV Ab(+) положителен, значи организмът му е изработил антитела срещу вируса на хепатит С, но все още не значи, че е болен. Може да е заразен с хепатит С, или да е прекарал инфекцията и да е излекуван. В този случай са необходими допълнителни изследвания.
Кръвта на дарителя се изследва и за наличие на хепатит В. HBsAg е част от вируса на този хепатит. Ако резултатът е HBsAg(-) отрицателен, кръводарителят не е болен, или носител на хепатит В. Най-добрата защита срещу хепатит B e ваксината. Ако резултатът HBsAg(+) е положителен, кръводарителят е носител на т.нар. Австралийски антиген. Разбира се, той трябва да си направи и допълнителни изследвания. И още нещо: носителството на вируса не означава болест - вирусът е в тялото, но не се възпроизвежда и не уврежда черния дроб. Т.е. носителят е здрав, но може да зарази друг човек. Носителството може никога да не премине в болест.
Дарената кръв се изследва и за СПИН. Ако резултатът Anti-HIV Ab(-) е отрицателен, дарителят не се е срещал с вирусa HIV. Ако е положителен, кръводарителят може просто да е заразен, без да е болен. В около 1-5% от кръвните проби се получават фалшиво положителни резултати. Това може да се случи, ако човек страда от малария, ревматологични болести или просто е бременна жена. Само 25% от носителите на вируса развиват СПИН след години.
Кръвта се изследва и за сифилис. Ако резултатът от теста ELISA е отрицателен (-), означава, че човекът не боледува от сифилис. Ако е положителен, може да означава, че е болен. Но е важно да се знае, че съществуват редица състояния и заболявания, които могат да позитивират този тест без наличие на инфекция с причинителя на сифилиса - други инфекции, възпалителни и кожни заболявания, ревматоиден артрит, системен лупус еритематодес и т.н.

Кръводарители не може да са

подрастващите под 18 г., бременните и кърмачките, хората с диабет, с автоимунни и чернодробни заболявания, СПИН, хепатит, туберкулоза и др. Не се допускат до кръводаряване и хора, които в последните 48 часа са приемали антибиотици, хипотензивни, антикоагуланти, дигиталисови, стероидни и нестероидни противовъзпалителни, сънотворни в последните 7 дни. Не трябва да даряват кръв хора, които са били имунизирани в предходните 4 седмици, а когато имунизацията е срещу бяс - 1 година. Не могат да даряват кръв поне до 6 месеца хора, преживели големи операции, при които им е преливана кръв.



Кампания на Цветница

Под наслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!" за 15-а година на християнския празник Цветница - 1 април 2018 г. (неделя), ще започне Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. Тя е организирана от Националния център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква.
В София за всички желаещи да се включат в благородната инициатива мобилните екипи на НЦТХ ще бъдат разположени на 1 април 2018 г. от 9 до 13 ч. в близост до някои от големите храмове:
* Храм "Покров Богородичен", ул. "Георги Данчов-Зографина" 2 (зад х-л "Родина"), в Енорийския център към храма;
* Храм "Св. Неделя", пл. "Св. Неделя" 19, в аулата на Богословския факултет;
* Храм "Св. Седмочисленици", ул. "6-и септември" 16, в салона на 6-о ОУ "Граф Н.П. Игнатиев";
* Храм "Св. Параскева", бул. "Г.С. Раковски" 58, в хоровата зала на училище "Дарби" при храм "Св. Параскева".
За страната:
* в Пловдив инициативата ще се проведе от 9 до 14 ч. пред храм "Св. Св. Петър и Павел";
* в Стара Загора - от 8,30 до 12 ч. в сградата на РЦТХ;
* във Варна - от 10 до 14 ч. на 1 и 6 април в сградата на РЦТХ;
* в Плевен - от 9 до 16 ч. в сградата на РЦТХ.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ