19 Април 2024петък03:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Критика

Стрелата на безкрайността

Стихотворенията посвещения в новата книга на Иван Гранитски са тайнописи на съкровена изповед

/ брой: 62

visibility 691

Боян АНГЕЛОВ

Емоционалната стилистика невинаги се подчинява на семантични закономерности. Тя е отделена и от звуците, и от багрите на битието, но хармоничната честота на самовнушението перифразира словесната метафорика в движеща се полифония. Такова впечатление създава новата поетична книга "Стрелата на времето". В нея поетът Иван Гранитски определя преодоляването на материалното като необходима подготовка за възприемането на чувствени представи, обогатени с причудливи образни съответствия. Заглавието на стихосбирката е алюзия на онази Зенонова дихотомия, която не може да обясни как Херакъл убил орела с отровната си стрела, за да избави прикования за скалата Прометей от неистовите му страдания. Философът Иван Гранитски знае, че времевият и пространствен континиум е неспособен да даде обяснение на тази апория, затова поетът Иван Гранитски трансформира устрелената стрела в кръг и разкрива, че

Неизмеримо е пространството,
събрано в точка

Изкривената безкрайно стрела на времето е дала и заглавието на така ювелирно концептуализираната стихосбирка, където геометрия, философия, есхатология и енигматика съжителстват с елегични откровения и монотеистични представи за твореца като демиург на всичко видимо и невидимо. Ала стихотворенията картини са раздвижени аксиоми, които чрез нюанси от всекидневието оцветяват панорамата на парадоксалното безвремие, разхвърляно сред отломъци от горест, съкровения и драматизъм. Показателно е стихотворението "Дъжд", в което разрушителните стихии са победили привидното спокойствие:

Беснее леденият дъжд
не спира да вали
Изписва знаци зли
в обгорелия камъш

Вихърът внезапен
разкъса небосвода
Гръмотевица прободе
тишината сляпа

В примрялата рекичка
скършена топола плаче
Скимти като сираче
въздухът И всичко

Естетическият център в "Стрелата на времето" надмогва привидните граници, разделящи отделните изкуства, чрез словесен инструментариум, който звучи модерно и възвишено. Освободена от препинателни знаци, поезията на Иван Гранитски се родее с онази съвременна живопис, където фонът, образът, перспективата и алюзията на факта заживяват в необратимо единство. А читателят е свободен сам да полага багрите, родени чрез матовите отблясъци на инспирацията, сам да усилва или намалява скоростта на движещите се образи и явления, както и сам да настройва градиента на емоционалните парадокси.
Определящо място в книгата са творбите, посветени на български художници. Чрез интуитивни поетически внушения авторът продължава своите тълкувания за пъстробагрени светове, където митологическите парадигми кореспондират с приказни видения. Думите, макар и да не притежават материализирана оцветеност, чертаят фигуралната концептуалност на граничността между реалност и съновидение. В "Пиеса", посветеното на неповторимия Любен Зидаров стихотворение, четем:

Невидимите същности ни наблюдават
Играят с нас тъй както вятъра
листата есенни завихря и подмята
И ролите човешки направляват
в безначалната пиеса на съдбата

Подобни категорични констатации Иван Гранитски прави и когато ни запознава с георгическите видения на Иван Димов, с момичето-жрица на Любен Диманов или с препускащото хергеле на Огнян Механджиев.
А "Съновидение", посветено на Милко Божков, разлиства онази графическа светлопис, където дракони и шамани се разминават с елфи и светулки и където небесното мастило щедро се разлива над вечерни хълмове, бродирани по детска перелина. С илюстрациите на този проникновен художник, съзерцаващ "как проблясват/ воалите на феи белоснежни", стихосбирката разширява въображаемия хоризонт, добавяйки към философските прелюдии нравствена конкретика от невидими за окото светове. Иван Гранитски чрез своите лирически звукописи извайва предопределението като статуя, сътворена от "сълзите на Девата пречиста", която в юлската жега кара лалугерите да пеят, заслушани в крехките дихания на гущерче, мравка и други дребни твари.
"Стрелата на времето" е книга, с която Иван Гранитски разширява периметъра на своите неукротими търсения в сферите на възвишената емоционална образност. Той създава специфична поетическа гносеология, подготвяща читателя и неговите сетива за досег с естетиката на моралното съзнание. Всичко това затвърждава увереността ми, че този високоталантлив творец притежава своя неповторима стилистика, която кореспондира със световни образци на умозрителната лирическа емоционалност, извисявайки поезията до аристотелистическото определение за нея като висша художествена наука.
Стихотворенията посвещения в книгата са не само чувствени изблици, но и тайнописи на съкровена изповед. Те очертават както тематичния кръгозор, така и космогоническата свързаност на човека с всичко онова, което наричаме линеарна безкрайност. През нея стрелата на времето прелита, описвайки кръг, който приема очертанията на човешката душа.





 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ