29 Март 2024петък03:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

Троя - докосване до легендата

Разходката из руините на древния град е потапяне в поемата на Омир

/ брой: 62

автор:Боян Бойчев

visibility 3668

Хектор Приамов, обвързан с окови от гибелна орис,
сам на полето остана пред Троя и Скейските порти...

...Тъй каза гордият син на Пелея и хукна към Троя.
Както препуска жребец, с колесница победа донасящ,
който стремглаво лети по полето, подскачайки леко,
тъй и Ахил запремята чевръсти нозе и колени.

"Илиада", 22 песен

Днес обаче пред стените на Троя стоя аз. На същото това място, пред Скейските порти. Вървя по същия този път, по който някога е вървял Хектор за срещата си с Ахил. От крепостната стена е гледала хубавата Елена. Чувството е неописуемо, когато се докосваш до историята, а и до литературата, когато станеш част от всичко това. Такива места за някого може и да са просто стари камъни, но мен ме вдъхновяват.
Вълнение е обхванало и душата на Хайнрих Шлиман. Предприемчив търговец и любител археолог, той от малък мечтае да открие митичната Троя. Любимата му книга от ученик е "Илиада". Именно въз основа на описания в произведението на Омир той определя предполагаемото място, където трябва да е градът, закупува земя и започва разкопки. При това - доста брутално, с взривове. Но в крайна сметка открива това, което вярва, че съществува - до този момент повечето учени смятат, че Троя е само една легенда. Годината е 1871.
А сега е краят на 2017-а. Разхождам се из руините на древния град. Той се намира на територията на днешна Турция, най-западната част на Мала Азия, край протока Дарданелите, недалеч от град Чанаккале. За да влезеш в града, трябва да платиш такса, а срещу допълнително заплащане можеш да си вземеш и апаратче, което на определени площадки разказва историята на Троя на избран език.
Всъщност Шлиман не е бил съвсем прав, когато прави първите си открития. Той е смятал, че е открил Приамовата Троя (или Илион, както е другото име на града) - тази от любимата му книга. Но днес археолозите разделят девет Трои, които са съществували на това място в продължение на три и половина хилядолетия.
Троя I съществува през 3000-2600 години преди новата ера. Това е било доста малко поселение с диаметър до 100 м и със сгради от глинени тухли. Смята се, че е унищожено от пожар. Следващата Троя II е от 2600 до 2300 година преди новата ера. Именно нея открива Шлиман първоначално. Както и прочутото съкровище, състоящо се от оръжия, медни предмети, златни украшения и съдове. И този град е бил унищожен от пожар. Следващите Трои - III, IV и V, са от 2300 до 1900 г. до новата ера. По това време градът, макар че е разположен на много благоприятно място, запада. Троя VI е през 1900-1300 г. до новата ера. Градът става по-голям, развива се, но в крайна сметка е опустошен от пожар. Така стигаме и до Троя VII - Приамовата Троя. Това е периодът на най-големия разцвет на града. Запазени са части от могъщите 9-метрови крепостни стени, портата, пътят. Между другото част от снимките на американския филм "Троя" с Брад Пит в ролята на Ахил са правени именно тук. Останалото са декори и компютърна анимация. За спомен от филма Брад Пит подарява на Чанаккале бутафорния Троянски кон, който сега може да бъде видян на пристанището на града. Но да се върнем към Приамовата Троя. Общата площ на града по това време е била 200 хил. кв. м. Между шест и десет хиляди души са живеели тук, което за времето си е много внушително население. Площта на долния град е била 170 хил. кв. м, а на вътрешната крепост - 23 хил. кв. м. Запазени са и останките от Приамовия дворец, който също е бил доста внушителен за времето си. Макар че, сравнен с вилите и имотите на някои богаташи у нас, днес изглежда като селска къщичка, но това е тема на друг разговор. Ако си спомняте "Илиада" и десетгодишната й обсада, знаете, че градът е опожарен и разграбен. Малка част от населението се спасява. Останалото в следващите години е разграбвано от гърците, а после и от фригийците. Следващата е Троя VIII - 900-350 г. преди новата ера. Градът бавно се възстановява, но така и не достига бившото могъщество. В него живеят алеанските гърци. И последният град е Троя IX (350 г.пр.н.е. - 400 г. от н.е.). Градът се превръща в по-голям център на Елинистичната епоха. Владян е от гърци, а по-късно и от римляни.
Всичко това днес много подробно е обяснено по малките устройства със слушалки, които можеш да си вземеш в началото. Вървиш по пътеката, която на места е дървена и оградена с парапети, край теб се извисяват древните стени и си мислиш колко епохи тук са събрани, колко човешки съдби. Разкопките на града продължават, не всичко е открито. Навсякъде има числата от 1 до 9 - деветте Трои, и всеки в зависимост от въображението и историческите (и литературните) познания може да си създаде собствена представа за нещата. Ако пък въображението не достига, в Чанаккале, недалеч от Брад-Питовия Троянски кон, може да бъде разгледан макет на Приамовата Троя.
Щях да забравя, в Троя има още един кон, пак Троянски, в който дори можеш да се качиш. Има и ризници, шлемове и мечове, с които можеш да се облечеш и да влезеш в роля - я на Брад Пит, я на истинския Ахил. Или пък на Хектор. Срещу съответното заплащане, разбира се. Както и да си купиш сувенири от малкото магазинче.
За мен лично посещението на древния град бе едно невероятно преживяване. Досег до историята. Досег до героични и трагични моменти. Досег до Омировия стих, който е част от вечността и който чуваш, ако долепиш ухо до камъните. Поне с мен бе така. Или си въобразявам? Затова, ако имате път натам, не пропускайте да посетите Троя. После ще разказвате.












Снимки Авторът


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ