Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Солидарност

Георги Георгиев

30. Март 2018 , брой: 62   1104   0Най-употребяваната дума на седмицата е "солидарност". Лее се от всички екрани, вестници, радиа. Поредната изнасилена дума. Натискът да бъдем солидарни с една все по-очевидна фалшификация, каквото изглежда е делото "Скрипал", е голям. Напъните на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да окаже натиск върху министър-председателя Бойко Борисов, дори с цената на единството на коалицията, потвърждава тезата за втори властови център в ГЕРБ (стр. 2) Само по този начин може да обясним смелостта за  вклиняването на участника в американски молитвени закуски в този крайно деликатен за външната политика на страната момент. Това действие не показва солидарност дори вътре в ГЕРБ, да не говорим, че доведе до поредните заплахи на "Атака" за напускането на правителството. Цветанов не иска България да бъде солидарна. Той иска американците да видят, да усетят, да се възторгнат от това, че той, Цветан Цветанов, е солидарен с тях, а ако е успял да надупи и цялата държава покрай себе си, ще бъде още по-добре. Очевидно доказателствата, които иска премиерът, не са важни за този човек.
Разбира се, след днешната среща с посланик Бойко Коцев, Борисов няма да е получил фактите, които искаше. Такива няма.
Не само за българския премиер, а за целия свят доказателства за вината на Русия няма. Но както наскоро обяви политическият призрак Радан Кънев - "външната политика не е наказателно съдопроизводство... Няма презумпция за невинност." Не са нужни доказателства, искането на такива "е неграмотност". На Кънев му е лесно. Той е политически труп и дори някои да го съживят, избирателите ще бягат от него като от Франкенщайн. А, виж, Борисов, не иска да е политически труп. На него не му е толкова лесно, защото при цялата неспособност да прояви държавнически таланти, все пак по силата на натрупания опит знае, че натрупаните проблеми в българо-руските отношения няма да бъдат разрешени заради черните му очи. Негативите, които се натрупаха по време на неговото управление, могат да излязат скъпо на България. Буквално при това. Изолацията на страната от енергийните потоци, които въпреки американската съпротива излизат от Русия в посока Европа, може да бъде дивидент само за някой писар в Държавния департамент, който отговаря за България, но това у нас не грее никого.
Освен това, Борисов очевидно вече схваща, ако съдим по разпалената му реакция след последната среща на Европейския съвет, че безотговорността е станала второто име на британската и американската външна политика. Цветан Цветанов може и да мисли, че потупването по гърба от американец лекува ишиас, но Бойко Борисов като по-интелигентен от него сигурно схваща, че превръщането на България във фронтова държава не е най-добрият начин да се излекуват всички българи от всички болежки. Солидарно и завинаги.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"