28 Март 2024четвъртък19:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

С безплатни билети компенсират пътниците от пламнал влак

Ръководството на БДЖ е ощетило държавата с 500 000 лв. за 3 месеца, заявиха от БСП часове преди инцидента

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 48

С безплатни билети ще бъдат компенсирани пътниците от бързия влак от София за Бургас, които са пътували с бързия влак №8613 от София за Бургас на 30 март 2018 г., съобщиха от БДЖ. До решението се стигна, след като в петък вечерта влакът се запали край Нова Загора, за щастие инцидентът се размина без човешки жертви. Заради пламъците от третия вагон във влака пътниците престояха с часове в гара Коньово. Националният железопътен превозвач осигури превоз с автобуси до Бургас. Клиентите на БДЖ могат да получат своята компенсация на билетните каси във всяка гара от днес. За целта първо трябва да предоставят билета си от пътуването с бързия влак от София за Бургас.
Щетите от пожара във влака са за минимум един милион лв., коментира бившият изп. директор на "Холдинг БДЖ" Християн Кръстев. Той предполага, че те ще останат за сметка на БДЖ, тъй като до момента никой не споменава нищо за застраховател, който да е заинтересован причините за пожара да бъдат установени, за да може да покрие загубите. Според него, щом няма застраховател, който да е заинтересован истинската причина за пожара да бъде открита, специализираното звено за разследване към Министерството на транспорта ще установи това, което му нареди министърът. "Това специализирано звено за разследване на тежки произшествия се състои от един човек, който няма нито възможност, нито техническо обезпечение, за да разбере какво се е случило. С промените в закона, вместо да изпълнят европейската директива и да направят структурата независима, управляващите направиха точно обратното", подчерта Кръстев. Според него причината за пожара най-вероятно е техническа. "Задължително трябва да има изправна противопожарна система, която обаче в случая не се е задействала. Това показва лоша поддръжка. Вероятно вследствие на немарлива работа някой от техниците е изолирал предпазителите, по този начин са изолирали и цялата противопожарна система", заподозря Кръстев.
Часове преди инцидента БСП предупреди за продължаващите злоупотреби в БДЖ. В парламента представители на левицата обявиха, че ръководството на холдинга е ощетило държавата с 500 000 лв. за 3 месеца. Два месеца оставихме ръководството му да обяснява в какво добро финансово състояние е, как са намалили разходите, как са повишили качеството на услугите, заяви пред журналисти в НС зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски. Той обяви, че ще внесат искане за проверка до прокуратурата. Социалистът обясни, че при парламентарния контрол е задал въпрос към министъра на транспорта Ивайло Московски за неправомерно плащане на ел. енергия от "БДЖ-Пътнически превози" при сключен договор на цена 75 лв. за мегаватчас. Свиленски показа договора и фактура от 30 септември м.г., където пише, че в тази цена не се включват стойностите за мрежови услуги, за задължение към обществото, за акциз и ДДС. "Следващият месец, без никакъв анекс и договор за обществена поръчка, без каквито и да било основания, цената е 94,73 лв. Това е 20 лв. отгоре, платени от БДЖ", възмути се Свиленски. От БСП припомниха, че в доклад от октомври Бойко Стоилов, директор "Подвижен железопътен състав", твърди, че с консумираната през октомври енергия "БДЖ-Пътнически превози" се е обогатило неоснователно и следва да върне полученото. "Енергията няма как да се върне, защото е изхарчена. Затова моли да бъде разрешено да се извърши това, според министъра, законно плащане", разказа Свиленски.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ