25 Април 2024четвъртък04:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Индия настига и дори задминава Китай

Световната банка я постави начело на класацията за най-бързо развиващата се икономика

/ брой: 64

visibility 1317

Дмитрий Косирев,
агенция МИА "Русия днес"


Отначало едно любопитно съобщение от Делхи: следващите 4 години Индия ще открие 18 нови дипломатически мисии в Африка. Трябва да признаем, че подобен род информация често остава за нас някак незабележима на фона на международните сътресения и изясняване на отношенията  "на западния фронт". И напразно. Защото става дума за тих, не особено видим възход на държава с глобални интереси, която при това е лидер по един много важен показател - темповете на икономически растеж.
Още през януари се появиха съобщения на Световната банка и други подобни международни институции, че най-бързо развиващата се икономика е не Китай, а Индия. След публикацията на статистиката този месец в Делхи съобщенията станаха официални и съвсем не на шега се развихри глобална дискусия по този въпрос. Основно по въпроса дали индийците ще достигнат това, което отдавна им предсказваха -

световно лидерство, макар и не еднолично.

По разбираеми причини най-активно по тази тема се изказваха китайците. Но и самите индийци.
Не е уместно да прибързваме с изводите, защото става дума за перспективи през следващите 20-30 години, но не беше излишно да се мисли по темата още преди години, когато Индия започна да се променя.
Но първо цифрите. В Делхи потвърдиха, че индийската икономика е нараствала със 7,2% от октомври до декември 2017 година. За същия период Китай е добавил по-малко - 6,8 процента. Да отбележим, че последните две години Индия ту надминаваше Китай по този показател, ту  изоставаше. Така че двете страни си дишат във врата.
Ефектът от процентите е преди всичко психологически. Трябва да кажем, че това е успех на правителството на премиера Нарендра Моди, който е известен като отличен мениджър на националното развитие. Излиза, че той си върши работата и начело на цялата държава, след като преди това е ръководил щата Гуджарат.
Наистина 1% растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай е доста по-голям като обем (в долари или брой стоки), отколкото 1% от индийския БВП. По-голям е два и половина или пет пъти, зависи как се изчислява.
Тук трябва да се гледа класацията на световните лидери и как тя се определя. Има две системи за оценяване - номиналната в долари и по паритета на покупателната способност на валутата. Според първата методика водещата роля в икономика все пак се пада на САЩ, а Китай е втори. Според втората лидер вече е Китай, а САЩ са втори.
Междудругото, Русия е на 13 място според първата методика (по време на санкции тя се качи нагоре с едно място) и на шесто според втората. При всички случаи Русия е зад Индия: тя е седма според едната система и трета според втората (но да се отчита, че населението на Русия е 9 пъти по-малко от това на Индия).
Както и да е, но Индия се подготвя да измести САЩ от третото място и може би в обозримо бъдеще да конкурира Китай за първенството в турнирната таблица.
Въобще местата в нея имат не само психологически  ефект. Става дума за мобилизационните възможности на нацията, за способността на нейното ръководство да акумулира средства и не само примерно да финансира някакви големи военни програми, а и да насочва сериозни

вложения за по-нататъшния икономически растеж.

При това е ясно, че една голяма икономика винаги е нещо глобално, а не нещо затворено в националните граници: с нея трябва да се съобразяват всички. Тоест индийските рекорди на скоростта един ден ще доведат до промени за всички нас.
В Китай категорично заявяват, че не се огорчават, ако отстъпят титлата на "най-бързите". С вас се намираме на различни стадии на развитие, напомнят там на индийците. Китай вече премина стадия на бързия растеж, когато евтината работна сила се ценеше твърде високо и означаваше страшно много. Така че Индия трябва да се учи от Китай (например да развива инфраструктурата), а Китай с удоволствие ще научи нещо от Индия.
Трябва да се отбележи, че вътре в самата Индия идеята да се учи от Китай също изглежда очевидна, тя е общоприета. При това именно в сферата на инфраструктурата. Работата е в това, че Моди смята за много важно да се следва примерът на Китай по отношение на високоскоростните железопътни пътища. И ето ви пламенен материал в индийски вестник за масовата съпротива срещу тях. От него става ясно, че съпротивата върви по различни начини, но най-често по екологична линия. В крайна сметка част от строежите в столицата замряха, заради задръстванията хората не могат да стигнат до летищата. А това означава загуби за икономиката. Впрочем, на Индия не й стигат и летища - както терминали, така и писти.
Има обаче и друга форма на съпротивление, когато казват, че "бедните не могат да пътуват с високоскоростни влакове". Разбира се, те няма да могат и самолети да ползват. А бедните в Индия са твърде много. Но бурният икономически растеж никога не облагодетелства веднага всички

Засега "революцията на Моди" продължава
:

тя се подхранва от младежта и студентите, от хора, които желаят националното и религиозното (конкретно индуисткото) възраждане на страната. Но нейните успехи не гарантират, че на следващите общи избори през 2019 година властта няма да се смени. А това вреди на растежа и развитието.
В много отношения Индия сега се намира там, където Китай бе в края на 80-те години: протести срещу неравномерното развитие, борба с остатъците от политическите течения на миналото. И в Индия може за случи нейният си Тянанмън.
Има такава книга - "Мечтатели. Как младите индийци променят своя свят". Днес тя е популярна на Запад. Нейният автор напомня, че между 2010 и 2050 година градското население на Индия ще се увеличи с  500 милиона, главно заради младите. И това ще стане при положение, че сега образователната система на страната е в съсипия. 40 процента от попитаните 14-18-годишни в една анкета не могат да кажат колко е часът, гледайки в часовника си, а 36% не знаят коя е столицата на Индия. Това е бомба за бъдещето развитие. В Китай такова нещо не е имало.
Въпреки това в същите Съединени щати има оценки, че скоро "векът на Китай" (който преживяваме сега) може да бъде заменен с "века на Индия". Китайците вежливо се усмихват.
Но едновременно с това забелязват: индийци се виждат на много места и в Африка.


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ