Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Царе, ама на обещанията

Мая Йовановска

3. Април 2018 , брой: 64   392   0Ако погледнем последното десетилетие, все на правителства Борисови ще се натъкнем. Едно от обещанията и при "Борисов 1", и 2, и 3 бе колко много ще направи властта, за да облекчи бизнеса. Последните такива порции дойдоха преди изборите. Ако попитате предприемачите дали най-накрая не са цъфнали и вързали след толкова заклинания, най-вероятно ще ви се изсмеят. И ще ви се оплачат от корупция, административни спънки, непосилни изисквания и неясноти в Закона за обществените поръчки. Такъв е резултатът от последната анкета на БТПП. Тя показва, че над 40% от българските фирми смятат, че има предварително набелязан за печеливш кандидат при избора за изпълнител на обществени поръчки.
Но да се върнем към закона, който беше приет преди около две години и който беше шумно рекламиран от неизменния вицепремиер на Борисов, философът Томислав Дончев, и определен от него като много по-добър и по-опростен. "Новият Закон за обществените поръчки ще намали бюрокрацията и ще засили контрола", заяви той. Две години по-късно резултатите продължават да са плачевни и се оказва, че нищо не е помръднало, останало е на същото бюрократично ниво, че даже се е влошило, а корупцията продължава да вирее в страната основно чрез обществените поръчки.
Проучването на палатата показва, че след влезлия нов закон едва 13% от анкетираните компании забелязват подобряване в прозрачността на процедурите за обществени поръчки, докато цели 56% не забелязват никаква промяна. Затова 62% от анкетираните предлагат обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии. Това впрочем е нещо, което обещаваше и Дончев. Да ама...
Въобще правителствата Борисови по обещанията ще ги познаете и най-вече по това, че не ги изпълняват. Иначе, както знаем, у нас на корупцията властта гледа като на усещане.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"