Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Културен позор

Ина Михайлова

3. Април 2018 , брой: 64   1671   0И до народните читалища ли опряхте? Заради мижави 8000 лв. искате два стари столични центъра на българската памет и традиция - "Петър Берон" и "Цанко Церковски", да опразнят помещения! Нямаше ли кой да каже на илитерата, титулуващ се понастоящем районен кмет на "Оборище", че народните ни читалища са вписани в регистъра на ЮНЕСКО заради съхраняване на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство? Знае ли, че международното признание за над 3600 народни читалища идва заради факта, че това са местата, където по-възрастните предават културното наследство на младите?
Културен срам! И позор!
Навсякъде в страната народните читалища едва-едва кретат. Нямат пари. От културното министерство ще кажат, че субсидията се вдига, а читалища-фантоми точат средства. Има и такива примери. Ликвидирайте ги! Не за това говорим тук. Казваме, че в масовия случай народните читалища няма откъде да печелят. В школите приемат деца срещу символични такси. Защото и родителите нямат пари. Но самодейците - и малки, и големи, играят, пеят и свирят не за пари, а със сърце.
Знаете ли какво правят общините в малките населени места? Правят всичко по силите си, за да спасят народните читалища. Организират участия на самодейците, подпомагат ги - скромно, понякога дори в натура. А тук, на жълтите павета, издребнявате за 8000 лв. Превърнахте Петър Берон в десетолевки. И забравяте какво имате и откъде сте тръгнали! Готови сте да вземете и малкото, необходимо на читалищата, за да ги има.
На школите по музика и танци, по балет и рисуване ли посягате? Може би народните читалища не се вместват в евроатлантическите ви ценности? Ще предоставите помещенията на някои фирми за езикови курсове, за бизнес или за кой знае какво. За пари. Преди да размахвате евро не знам си какви ценности и да вадите калкулатори, помислете за бъдещето и за националната ни идентичност. Или и това сте изтрили от чиповете си?

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"