29 Март 2024петък06:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой на Балканите дърпа дявола за опашката?

Регионът е застрашен не толкова от действията на Москва, колкото от наложената конфронтация на ЕС и НАТО спрямо Русия

/ брой: 66

автор:Зорница Илиева

visibility 1851

Тъкмо бяхме решили, че обявяването на Западните Балкани за наш приоритет в председателството ни ще ускори процеса за присъединяване на региона към НАТО и ЕС, ще съдейства наистина за решаване на междусъседски проблеми и изведнъж - светът осъмна с поредна балканска драма. Заглавни страници бяха осеяни със стряскащите "Косово отива на война със Сърбия" ("Взгляд") или "Белград и Прищина си играят на котка и мишка" (БГНЕС). Гневни думи на сръбския президент Александър Вучич като

"властите в Косово са терористична банда" 

бяха последвани от информациите за ареста в Косовска Митовица от спецчасти на директора на сръбската канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич.

Началото на инцидента е поставено още на границата, за която Сърбия твърди, че не съществува, а Прищина - че "това е държавна граница". Там препирните за посещението са продължили 4 часа. Косовските власти отдавна са забранили появяването в Северно Косово на сръбски чиновници и решението за участие на Джурич на кръгла маса в Косовска Митровица е прието като предизвикателство, целящо конфликт. Независимо че на границата е "влязъл в сила пропускателен режим при печални обстоятелства", явно всяко съприкосновение между представители на Белград и Прищина е заредено с взривоопасни противопоставяния. Думите на Джурич на кръглата маса, че "Северно Косово и Метохия никога не са били и никога няма да бъдат част от т.нар. независимо Косово или Велика Албания" и "политиката на сръбския президент е политика на постигане на компромис, който предполага, че косовските сърби също ще получат нещо", няма как да се преглътнат от Прищина. След повдигнато обвинение пред съд в Прищина, че е "извършил административно нарушение", Джурич е доставен на сръбската граница, но конфликтът избухва с позната сила. Извършено е насилие и над протестиращи заради ареста на сърби в Косовска Митровица, разгонвани със сълзотворен газ, а в Белград президентът Вучич веднага свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност. Казват, че Вучич е бил бесен, крещейки и заканвайки се, че "ще изпрати войска" - тоест военната опция е била вариант за изход от "действията на албанските терористи".
Колко ни трябва на Балканите, една искра и войната е готова. Разбира ли се обаче кой и защо пали искрата? Кой дърпа дявола за опашката в региона? И то точно в този момент? САЩ и ЕС са с високо ниво на конфронтация с Русия и рискът Балканите

да се превърнат във фронтова линия наистина съществува

В тази връзка Балканите явно се явяват част от тази ескалация на напрежение. Има логика в твърдения, че регионът не е застрашен толкова от действия на Москва, колкото от настанилата се за дълго време конфронтационна линия между ЕС, в частност НАТО, и Русия. Ролята на САЩ в тези процеси е известна. В самата Русия пък има мнения, че тя е загубила присъствие на Балканите и е на път "да загуби и последния си съюзник в Европа" - Сърбия. Самата Сърбия стои доста разкрачено между декларации за искано членство в ЕС, твърд отказ от членство в НАТО и клетви за вярност към Кремъл поради "историческо приятелство и доказана съпричастност към интересите на страната ни". Веднага след зрелищния и определено непремерен от Прищина конфликт с ареста на Джурич сръбският президент е разговарял по телефон с Путин и е получил безрезервна подкрепа с думи като "няма сила, която да ни попречи да защитим сърбите". Може да се подложат на съмнение слова като "руските самолети могат да стигнат до Косово за два часа" и че "българи, румънци или унгарци не биха се осмелили да свалят руски самолети" в такава ситуация, но е безспорно, че Москва няма да се откаже лесно от заявяваната многократно "подкрепа при всички обстоятелства" за Белград.

Ситуацията не е в полза на Прищина

особено в този момент, и сигурно за това  президентът Тачи бърза да заяви, че "този случай не трябва да попречи на комуникацията между Косово и Сърбия, на диалога между страните и усилията за нормализация, за добросъседски отношения и примирението между двата народа". Доста по-обигран и научил се на западни порядки е Тачи в сравнение с премиера Рамуш Харадинай. И двамата са участвали в Армията за освобождение на Косово (АОК), сражавали са се срещу сръбски формирования във войната от 90-те години, има слухове (според италианската преса) за нецивилизовани деяния (дори насилия и престъпления) от тяхна страна, а за косовския президент под сурдинка се споменава и за предпочитанията на ексдържавния секретар Мадлин Олбрайт персонално към него. Но сега той се опитва не само да нормализира отношенията с Белград, но и да придаде друго лице на лидерството в Прищина. Казаното от него за новия конфликт с Белград може и да звучи лицемерно, след като похвали "своята полиция за професионализма й", но Хашим Тачи явно си дава сметка, че нещата могат да излязат извън контрол.
Последвалата ситуация с екстрадирането в Турция на 6-ма заподозрени за членство в организацията ФЕТО, която се обвинява от Анкара за организатор на опита за преврат в Турция от юли 2016-а, до такава степен разклати правителството в Прищина, че се заговори за политическа криза.
Премиерът Рамуш Харадинай не само уволни вътрешния министър на Косово и началника на разузнаването, но призна, че не е знаел за операцията по екстрадирането. А в подготовката и осъществяването са участвали съответни представители на турски институции. Ако наистина турски разузнавателни служби са провели тайна операция в Косово за залавяне на членове на организацията на Фетуллах Гюлен и това е станало без разрешение на премиера, тогава

"за каква държавност може да се говори"

казват в Белград. Прехвърлянето на 6-мата турски граждани в Турция е станало с частен самолет на турските разузнавателни служби, което пък е доказателство, че Анкара се чувства като у дома си в Косово. Не става въпрос само, че Прищина е в сърцето на всеки пореден турски лидер и Косово също влиза в "духовните граници" на турския президент. Иде реч, че на Балканите големите играчи по-често действат по начин, който не приляга на заклинания за демокрация, справедливост, солидарност или споделяне на общи ценности. Президентът Тачи също отрече да е в течение на операцията по екстрадицията и съзнава, че това е удар върху управлението на страната.
Предстоят действия за излизане от конфузното положение. Белград заплашва с ответни реакции и дори си позволява да обвинява канцеларията на ЕС в Косово за "директна  подкрепа в издевателствата над сърбите в Косово". Все още няма резултати от разследването за неотдавнашното убийство на Оливер Иванович. Облаците се струпват над правителството в Прищина, а на въпрос дали има възможност за компромис, никой не се наема да даже "да".
В Белград смятат, че се упражнява непремерен натиск върху сръбските лидери, за да признаят Косово и да се откаже Сърбия от връзките си с Русия. Именно затова страната се поставя в такива тежки ситуации, които, наслоени една върху друга, дестабилизират държавата, дълбаят пропаст между народ и управляващи и водят до принуда да се приемат поставени условия - в случая за членство в ЕС. Явно на Запад не се осъзнава, че конфронтацията на практика консолидира обществото и обединява народа около национални каузи. За Сърбия това е Косово. Последните социологически проучвания в Сърбия не са в полза на членството в ЕС, потвърждават привързаността към Русия, а 81% от сърбите не подкрепят решение за признаване на Косово, дори да е условие за членство в ЕС. В същото време за Прищина няма нищо по-свято от приятелството със САЩ. 

На терена е хаос,

от който полза имат някои, но тях никой не ги назовава открито.
Не е достатъчно да се каже, че Косово е мултиетническа държава и там се работи за доверие между всички общности. Всеки следващ конфликт опровергава подобни твърдения. Още повече че 5 страни членки на ЕС не са признали Косово, а лидерите им вече заявиха, че няма да присъстват на срещата на върха, насрочена за 17 май в София, ако там е президентът Тачи. Първи беше испанският премиер Рахой. Тези дни Румъния и Кипър се присъединиха към позицията на Испания. Косово не се третира като държава. Много негативи се натрупаха и разнобоят в ЕС е по много линии.  Вучич е преразгледал варианта за изпращане на войски в Косово и говори за "търпение и запазване на мира", след като се е уверил, че Москва е зад гърба му и си остава "най-значима балканска и европейска страна за Русия". В САЩ "не гледат с добро око усилията на Сърбия да играе и с двете страни", твърди сп. "Форийн полиси". Трябва да се гледа само на Запад. Като Македония, която в стил "видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак" и побърза да изгони руски дипломат от Скопие.
Това сме на Балканите. Става опасно, твърдят експерти. Някой трябва да ги чуе.   


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ