29 Март 2024петък12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съдби

Живот с песен и болка

Историята на дуета баща и дъщеря Любен и Весела Божкови - от многохилядните тиражи на "Балкантон" до приятелската подкрепа в тежък момент

/ брой: 66

автор:Ина Михайлова

visibility 4828

Любен Божков е един от най-добрите изпълнители на македонски песни. С дъщеря си Весела издават плочи в многохиляден тираж, а на афишите за техните концерти преди години е пишело: Любен Божков - най-големият тираж в "Балкантон" - 100 000. Една от техните плочи е първата на "Балкантон" със снимка в средата.
Тази плоча е от първите неща, които Любен Божков ми показва, приемайки ме радушно в дома си в столичния кв. Княжево. Прекалено скромен за славата, която има, Любен представя и дъщеря си Весела. Тя се усмихва пленително, а на бузите й грейват трапчинки. Имам ги от дете, казва Весела и това някак отпуска атмосферата.
И за двамата срещата носи и радост, и болка. Радост, защото някой си спомня за тях и за песните им. Болка, защото не искат да занимават никого със своите проблеми и тревоги, но нямат избор. Някогашната слава на дуета е минало, за което двамата си спомнят с вълнение и радост. Настоящето им поднася изпитания, с които трябва да се преборят. Не могат сами, защото нямат... пари. Има ли кой да им помогне?

Държавата ги е забравила

Оставила ги е на доизживяване с пенсии, чиито размери Любен споделя с мъка. Пенсията ми е 281,40 лв., а на дъщерята - 170 лв., инвалидна, едвам отронва. Съпругата му също е с минимална пенсия. Едно само искам - да видя детето си Весела, че може да ходи добре, споделя Любен и замълчава.
Весела по рождение е с проблем в лявата тазобедрена става, който с годините се задълбочавал. Операцията струва около 4500 лв. Така им казали лекари. Не са предприели конкретни стъпки и не са започнали изследвания, защото нямат средства. От години има дарителска сметка, но така и не се събрали пари. Сега Божкови разчитат на приятелите.
А те се явили като от небето. Младият изпълнител Ивайло Герасимов е нашият ангел, казва Любен. И благодари с трепет в гласа на него и на останалите му колеги, които го подкрепили за организирането на благотворителен концерт в подкрепа на Весела. Концертът ще се проведе на 12 април, четвъртък, в залата на бившото кино "Освобождение" на Централна гара. Домакините също подкрепили инициативата, а в. ДУМА е един от медийните партньори. За благородната кауза ще пеят Гуна Иванова, Благовест Бичаков, Райко Кирилов, Илия Луков, Ивайло Герасимов, Александър Александров-Алекс, Венцислав Пенев. Танцовите ансамбли "Гоце Делчев", "Средец" и "Хоро" също ще се включат в проявата в подкрепа на популярния дует.
Звездата на Любен и Весела Божкови изгрява през 70-те и 80-те години на миналия век. Имахме много почитатели, защото песните ни са мелодични, а и бяхме интересни - нестандартен дует, баща и дъщеря, а и аз бях малка, обяснява Весела. Баща й вдига завесата. Дуетът беше замислен за мен и съпругата ми, а Весела тогава беше малка, въртеше се около нас, слушаше ни. Дойде време за записи, обади се Емил Колев (ръководител на оркестъра за народна музика към БНР и "Балкантон") и ни каза да отидем в пето студио на радиото. Жена ми в последния момент заяви, че няма да дойде и даде път на Весела. Набързо седнахме двамата в хола и уточнихме песните. Обадих се на Емил и му казах как стоят нещата, а всичко беше планирано - студио, режисьори, записи, разказва Любен. Емил се притесни. Успокоих го. Отидохме в студиото. Той поиска да я чуе. Започнахме да пеем, без акомпанимент и той се увери, че работата ще стане. И тръгнаха нещата - първа, втора, трета плоча и т.н.
Живот като песен, нали? И с песен.
От участие на участие. Дните от 1 до 20-о число всеки месец бяха свързани с пътувания и концерти, разказват Любен и Весела. Понякога участията на ден били по 7-8. Осми март, Първи май, Девети септември - много празници отбелязвахме заедно, имахме организатори, които подготвяха програми и хората бяха заедно, спомня си с носталгия Любен. Понякога пеехме на гола поляна, без музика, без уредби, без микрофони, допълва той. И беше хубаво, много хубаво. Хората ни обичаха, радваха ни се, пееха с нас, канеха ни в домовете ни, допълва Весела. Плочите им били търсени от малки и големи. Преди тях само изпълнителката на тракийски песни Недялка Керанова била с такъв голям тираж.
Покрай песните, срещите и натоварения график имало и забавни случки. В смолянското с. Хвойна например, след концерт местно семейство толкова харесало Весела, че поискало да я осинови. В Севлиево след късно участие на сцената Любен забравил якето си. Усетил се в Габрово, но къде да връща пълен автобус с хора. Отиват на другия ден в същата зала - якето виси на закачалката. Е, днес това едва ли ще се случи, отбелязва с усмивка той. И допълва как след всяко прибиране у дома съпругата му ги посрещала със записани нови и нови ангажименти.
Дойде Промяната ли да я нарека, преврата ли, колебае се Любен, и двамата увиснахме.

Над 300 песни са записали

и "подарили" на златната българска песенна съкровищница Весела и Любен Божкови. Скромните пенсии са отговорът. Отидох в Министерството на културата, за да ми издадат УП2 за пенсията - само дето не ме изгониха. От врата на врата ходих. В един момент ми дадоха удостоверение. Защо ли, като не мога да помогна на детето?! След това пак ходих, никой не ми обърна внимание. Не ме познават, знам, а и няма кой да ме представи, клати глава Любен.
Не знам кой е прав и кой е крив, допълва Весела. "Родена съм с луксация и имам нужда от лекарска помощ. Ходих на едно-две места по институции, помолих за подкрепа, откликнаха в известна степен, но..." Весела деликатно замълчава. Няма средства за операция и това е болката на семейството. Не обичам да говоря за пари, срамно е, но в този случай имаме нужда, допълва нежната половинка от дуета. Искам да си помогна сама, но не мога, споделя тя. И продължава, че освен парите, трябва и доктор, на когото да се довери. И там някой трябва да ме представи, свой човек, предполага тя.
Весела и Любен Божкови няма от какво да се срамуват. Животът им е бил като песен, изпълнен с музика. Отдали са душа и сърце, любов и дарба. И са вярвали, че каквото дават, такова и ще получат. Получавали са аплодисменти, покани, слава, обич, признателност, но... преди. Сега са забравени.
Днес и Любен, и Весела разчитат на благотворителния концерт, идеята за който е на Ивайло Герасимов. Целта е не да рекламираме себе си - за това има други начини и време, а

да помогнем на тези, от които сме се учили


споделя Ивайло. Той допълва, че има и други музиканти, танцьори и певци, които се нуждаят от помощ и няма кой да им я окаже. Заедно с колегите си Герасимов решил, че това е начинът да направят нещо за известния в миналото дует. Не крие, че е готов да подкрепи и други подобни инициативи в подкрепа на по-старото поколение. Както вървят нещата, утре и ние можем да се окажем в това положение и да няма кой да ни подаде ръка, споделя Ивайло.
Билетите за концерта на 12 април вече са изкупени, но има място за хора със сърца, които и прави са готови да подкрепят каузата. Входът е 10 лв. Всеки посетител ще може да дари средства в специално поставените кутии за благотворителност в залата. Средства могат да се превеждат и в дарителската сметка в ЦКБ АД, Клон София юг, IBAN BG10 CECB 9790 1085 8569 00.
Някога известният дует е имал 7-8 участия на ден, днес се готви само за един концерт - този в подкрепа на Весела. Певците са изпълнени с благодарност към младите изпълнители, които дават всичко от себе си за благотворителния концерт. Дано те поне да имат признателност за това, което ще изпеят, допълва Любен, докато ми показва снимки от звездното им минало. Дали някой си е направил труда да потърси и да запази това, с което Любен разполага като фотоархив? То е златно съкровище за България, за нейната национална идентичност. Весела се усмихва с разбиране и казва, че трябва да гледаме с надежда към това, което предстои.
За благотворителния концерт дуетът подготвя три песни - "Дойди ми, Стоянке", "Ах, къде е мойто либе" и "Пиеме пееме". А след концерта - вкъщи, другаде не ходим, друго не правим, бърза да каже Любен. И посочва към стара кутия, където е прибрал десетки песни, които иска да изпее и да запише. Пее ми се, как да не ми се пее, въздиша той. Преди пеехме и ни се плащаше, а сега - трябва да си платим, за да пеем... Весела клати глава и казва: "Как да ми се пее днес... Не искаме много, просто да живеем нормално." Не мрънкаме за пенсии от 1000 или 2000 лв., не ни разбирайте погрешно, а що-годе... И да видя, че Весела ходи добре, допълва баща й.
Живот с песен и болка...

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ