Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Пак за балона "саниране"

Мая Йовановска

5. Април 2018 , брой: 66   736   0Далаверата "безплатно саниране" лъсна напълно. За това всъщност си признават самите управляващи, които вчера са приели промени в постановлението, с което националната програма за санирането тръгна през 2015 г. Сега властта така изменя документа, щото да се затегнел контролът. И това се случва три години след тръгването на програмата и след поредната порция некачествено изпълнение. А това най-малкото е признание за безхаберие. Иначе по принцип контролни органи в държавата има, въпросът е как си вършат работата.
След огласяването преди време на фрапантни случаи, при които санирането достигаше цената на ново строителство, на властта й се наложи да въведе пределни цени. Тогава бившата регионална министърка Лиляна Павлова се правеше на ударена за случващото се с гордостта на правителството Борисово - национланата програма. Заради тези случаи служебното правителство на Герджиков внесе сигнал в прокуратурата. Тя обаче отказа да направи проверка.
Докъде е стигнало "усвояването" на гласуваните за тази програма от властта 2 млрд. лв. наши пари, не е ясно. Поне на българския народ се изясни, че т. нар. безплатно саниране всъщност го плащаме всички ние. От вчерашния отчет в МС за свършеното досега се разбра обаче, че с нашите пари са обновени едва между 1 и 2% от всички жилища в страната. Властта си отчете вчера положителни ефекти от програмата. И хлебарките в тая държава обаче са наясно, че тя се употребява за "стимулиране" на близките до властта фирми. И най-вече като предизборна въдица. Ново финансиране по програмата няма. То и последният 1 млрд. лв. беше набързо разписан в бюджета под черта очевидно с предизборна цел. Догодина местни избори чукат на вратата. Затова съвсем не е изключено обявената за приключена в пълен вариант на финансиране програма отново да цъфне на тезгяха на предизборната пропаганда.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"