Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

Тетрис и бързоварче помогнали за бягството

Ростислава Иванова

6. Април 2018 , брой: 67   300   0Тетрис и бързоварче се оказаха формалната причина Радослав Колев и Владимир Пелов да се измъкнат от затвора. Бягството станало при предаването на предварително заявени от тях вещи, обясни Цецка Цачева. Пратките съдържали игра Тетрис за Пелов и реотанче за загряване за Колев. Вещите били получени и предадени от надзиратели, без двамата да са били в контакт с посетители. На въпрос на ДУМА Цачева каза, че и към момента на бягството Пелов е бил под специален режим на наблюдение заради информация, че се готви да бяга.
Цачева заяви, че е шокирана от начина на бягството. "Необяснимо е как при режима, правилата, заповедите за разрешени вещи затворниците са се оказали въоръжени. Особено Пелов, който е с огнестрелно оръжие", описа тя видяното от записите от камерите в затвора.
След видеопрегледа от постовете си бяха освободени временно изпълняващият длъжността шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев. За оставките Цачева получила картбланш от премиера, мотивирала се с "престъпна небрежност" при изпълнение на задълженията. Начело на ГДИН временно ще застане един от зам.-директорите на Главна дирекция "Охрана" - Васил Миладинов. След новината за назначаването му обаче се появиха слухове, че той няма право да заема нито досегашния си, нито новия пост, защото бил съден за злоупотреба с алкохол, когато е работил в СДВР. Докато е изпълнявал служебните си задължения, той е карал пиян и е предизвикал катастрофа, твърдят независими източници.
Правосъдният министър продължи да твърди, че няма да подаде оставка, освен ако за това не настоява премиерът Бойко Борисов. "Всеки министър е готов във всеки момент. Но министърът на правосъдието по закон има отговорност за общо ръководство и контрол. Моето задължение като мистър по отношение на изпълнение на управленската програма я изпълнявам", заинати се тя.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"