28 Март 2024четвъртък16:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Надежда всяка забравете

Народната героиня на Украйна Савченко гладува за втори път в затвора, но вече никой не се интересува от нея

/ брой: 68

автор:Георги Георгиев

visibility 1422

Почти точно на третата година, откакто стана Герой на Украйна (2 март 2015 г.), обявената от медиите за украинската Жана д`Арк 36-годишна Надежда Савченко е на път да бъде лишена от най-голямата държавна награда на бившата съветска република. На 22 март 2018 г. тя беше лишена от депутатската си неприкосновеност, арестувана бе от Службата за безопасност в сградата на парламента и бе откарана в ареста по обвинение в подготовка на убийството на представители на държавната власт. Така за втори път в живота си, с разлика от по-малко от две години, Надежда Савченко се оказа в затвора. Този път обаче украински, а не руски, а другата разлика е, че вече никой не се интересува от нея.
Надежда Савченко бе заловена на руска територия в началото на юли 2014 г. по време на бойните действия в Източна Украйна, впоследствие тя бе обвинена за съпричастност към убийството по време на бойните действия на руските тв журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин. Да припомним, че около Савченко бе разгърната масирана, истерична международна кампания под лозунга "Свобода за Савченко". Стигна се дотам, че тя стана задочно депутат в Радата от партията "Баткившчина" на Юлия Тимошенко и депутат в ПАСЕ, със съдбата й се занимаха редица държави и международни организации, известни личности, като всички акции бяха съгласувани с общата западна политика по оказване на политико-икономически натиск върху Руската федерация след влизането на Крим в нейния състав. В самата Украйна Надежда бе превърната в икона на нацията, в идол и, както казва журналистката Олга Шарий,

"на нея й се молиха като на месия".

Никой не желаеше да обръща внимание на странностите в характера на Савченко, на особеностите й, че тя говори откровени безсмислици, че си фантазира, че докато гладуваше, качваше килограми. Двете години след завръщането си в Украйна Надежда прекара на депутатската банка във Върховната Рада, където беше запомнена със заявките й, че иска да стане президент на Украйна и да установи диктатура: "за да върне властта на народа и повече никой да не му я отнеме", но най-вече с безпрецедентната й среща в Минск с лидерите на Донецката и Луганската народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки. За това своеволие, което е напълно в стила й, Савченко бе изгонена от партията си, заменена като депутат в ПАСЕ и подложена на остракизъм от страна на медиите, които бързо забравиха как я венцехвалеха. Беше заклеймена и като предателка, което я постави категорично в опозиционна роля спрямо режима в Киев. Самата Надежда яростно критикуваше и направо ругаеше властите в Киев. Ето един характерен пример. По време на февруарските протести пред Радата Савченко се обърна към протестиращите и полицията чрез канала NewsOne: "Безсмислено е да си трошите костите, ако в резултат не се трошат костите на народните избраници, правителството и президента." Като добавим, че тя продължаваше да твърди, че ще се кандидатира за президент, че има сформирано собствено политическо движение и при наличието на все още голямата й известност в украинското общество, може да заключим, че Савченко представлява определен проблем за режима на Петро Порошенко, година преди изборите за държавен глава. Но според наблюдателите нещата не са толкова прости.
Когато на 15 март Антон Герашченко, който е помощник на вътрешния министър Арсен Аваков, обяви, че има данни за участието на героинята на Украйна в опит за преврат, то особено учудени от това нямаше. Седмица по-рано украинските спецслужби показаха ареста на бившия генерал Владимир Рубан, който бе обвинен, че подготвял убийството на президента Порошенко и за целта е превозвал от ДНР и ЛНР оръжие и боеприпаси, с които бе и заловен. Намеците, че Савченко е свързана с тази афера, се появиха почти моментално, а впоследствие бе показан и видеозапис, на който се вижда и чува как Савченко и Рубан заедно с, както се разбра по-късно, четирима агенти под прикритие, обсъждат как "престъпната власт" може да бъде свалена само насилствено. Нивото, на което е проведено това обсъждане, е по-скоро подходящо за някоя киевска кухня, отколкото за истински мотивирани заговорници, които имат реалните възможности и намерения да осъществят замисленото. Речта на главния прокурор Юрий Луценко, с която бе поискан от Радата арестът на Савченко, само наля масло в огъня на съмненията. Според обвинението Надежда, с използването на минохвъргачки, гранатомети, огнестрелни оръжия, е щяла да обстреля зданието на Радата, на президентството и прилежащите им жилищни сгради, да взриви с минохвъргачка стъкления купол на Радата, а после да влезе вътре и да избие с автомат оцелелите депутати, министри и Порошенко.

При това Порошенко е щял да бъде убит поне два пъти,

защото за негов кандидат-убиец е посочен и ген. Рубан, който трябвало да застреля президента с помощта на уникална, самоделна, голямокалибрена снайперска винтовка, направена не къде да е, а в ДНР. Тези обяснения на прокуратурата предизвикаха солидна доза скептицизъм у наблюдателите, а някои от тях като политическия технолог Дмитрий Джангиров иронизираха, като казаха, че хората по улиците питали защо Савченко е избрала такава бърза смърт за депутатите и министрите. А обвиненията към нея, че е предател, изпълниха със съдържание саркастичния израз: "Рано или късно, всеки патриот на Украйна, се превръща в агент на Кремъл".
Сега Надежда пак е в затвора, но за разлика от почти двегодишния й престой в руски арест, където бе обект на всестранно внимание и грижи, сега на никого не му пука за нея. Нито Държавният департамент, нито Европарламентът, нито ПАСЕ, нито някоя от многобройните неправителствени организации на американска или европейска грантова хранилка сега не обелва нито думичка за Савченко. И това е понятно. Подобни механизми се задействат само когато обектът на евроатлантическата загриженост се намира в руски затвор, независимо по какви основания е попаднал там.
Прави впечатление, че в последните месеци Порошенко успя да неутрализира временно двама екстравагантни персонажи на украинската политика - Михаил Саакашвили, който бе изгонен от страната (все пак е с американски протекци), и Надежда Савченко, която търка наровете в ареста. Случайно или не, и двамата бяха косвено свързани с най-големия политически противник на Порошенко Юлия Тимошенко. Тази връзка дава основание на украински политолози да предполагат, че зад аферата "Савченко" се крие по-голям удар на управляващите. Не просто да дискредитират напълно една странна персона като Надежда, а чрез нея да стигнат до

по-силни политически фигури като Юлия Тимошенко.

Като бивша депутатка от партията "Баткившчина" Савченко може да бъде "пришита" към Тимошенко и нещата така да се завъртят, не без помощта на медиите разбира се, че да се окаже, че бившата "газова принцеса" е също причастна към предотвратения опит за покушение. Или поне да се хвърли сянка на съмнение върху патриотичността на Тимошенко.
Тази версия има право на съществуване, още повече, че в момента Петро Порошенко е с отчайващи резултати при измерване на електоралните нагласи. Проучване на Киевския международен институт по социология от средата на миналия месец, показва, че ако изборите за президент са днес, Тимошенко получава най-много гласове на първия тур - 24,6% от гласувалите, на второ място е лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко с 15,5%, на трето лидерът на партията "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко с 12,5% и на четвърто собствено Петро Порошенко с 9,8%. При партийния рейтинг нещата са още по-зле за управляващите. Партията на Тимошенко е начело с 22,5%, радикалите на Ляшко имат 13,7%, Опозиционният блок (бившата Партия на регионите) е трета с 12,4%, партията "За житя" на Вадим Рабинович я следва с 10,3%, зад нея е "Гражданска позиция" с 9,4% и едва след тях идва "Блокът на Петро Порошенко" с 6,6%. А "Народният фронт" на бившия премиер Арсений Яценюк, който сега има във властта председател на парламента, министър на вътрешните работи, секретар на Съвета по националната безопасност, министър на културата и министър на правосъдието, директно излита от Радата и властта с нещастните 1,6% от гласовете.
Този резултат е пълна катастрофа за Порошенко, кликата около него и тяхната вътрешна и външна политика през последните четири години. С подобни резултати хората, осъществили майданния преврат, ще бъдат изхвърлени от властта.

Буквално ще бъдат изритани.

Много е съмнително, че господата Турчинов, Парубий, Аваков, Яценюк и Порошенко, техните подчинени и подчинените на техните подчинени ще се оставят така лесно да бъдат отстранени от властта, която са взели с кръв. Още повече, когато основният им кукловод от САЩ не е показал по никакъв начин, че е недоволен от работата на протежетата си, чиято основна задача очевидно не е да управлява държавата в полза на народа, а да води антируска политика в угода на трета страна. Логично е власт, която се държи основна за сметка на разпалването на военната истерия, да пожелае с извънпарламентарни средства да отстрани от надпреварата, като дискредитира основния си противник, който се очертава в лицето на Юлия Тимошенко. А Надежда Савченко вероятно за втори път става пионка в чужда игра, която, както и да бъде водена, само ще усили деградацията на държавните институти и ще остави все повече украинци без надежда за бъдещето. 
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ