19 Април 2024петък08:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

От общинското озеленяване до паркинга за тирове

Как си отива 45-годишно дружество, осигурявало зеленината на София

/ брой: 69

автор:Деси Велева

visibility 152

Как осигуряването на зеленина, цветя и дървета за столични паркове и градинки бе заместено от паркиране на тирове? Как вместо общинска оранжерия сега София има частна такава? Как се сложи краят на общинско дружество с над 45-годишна история? С далавери, с финансови нарушения, с недалновидна политика, с бягане от отговорност при изпълнение на функциите. Това е пътят, извървян от столичното общинско дружество "Озеленяване", който през последните 10-15 години е изпълнен с множество завои, дупки и неравности.
По добре утвърдена традиция дупките не се запълват, неравностите не се изглаждат. Вместо това се дават за стопанисване на друг, ръцете се изтупват от недостатъчно изгодната икономически дейност и с това проблемите на столичната администрация са решени. Остава горчивият привкус от поредното отърваване от дейност, която би трябвало да е свойствена за общината - производството на зеленина, която да се използва за облагородяване на парковете, междублоковите пространства, градините. Столичното кметство обаче не я припознава като присъща работа и я прехвърля в частни ръце. С оправданието, че има общинско предприятие с подобна дейност - "Паркове и градини".
До мястото, където години наред общинското дружество "Озеленяване" осъществява своята основна дейност - в оранжерията си в столичния квартал "Дружба-2", днес редом съществува паркинг за тирове. Разсадникът пък е даден под наем на частна фирма, която трябва да се опита да оцелее там, където общината не успя.

Началото на края


Спорно е дали началото на края на "Озеленяване" започва към 2006 г., когато става ясно, че то е източвано, или през 2017 г., когато оранжерията му е дадена под наем на частна фирма.
Още по времето на Бойко Борисов като кмет на София директор на "Озеленяване" е обвинен в присвояване на над 600 000 лева от дружеството. Това е Любомир Ников, като според разкритията злоупотребите са извършвани в периода от октомври 2004 до декември 2005 г. Обвинението е за фиктивни сделки за гориво със седем фирми за 80 000 лева, платени с пари на общинската фирма. Той така и не е осъден.
Точно преди 10 години общинската фирма отново е хваната в далавери. Този път ръководството й е сключило договори за отдаване под наем на големи площи на нереално ниска цена. След скандала договорите се разтрогват. Тишината около фирмата през следващите 2-3 години се запазва до избухването на нов скандал през 2011 г. Тогава общински проверки установяват поредните сериозни нарушения. Директор на дружеството е Ненко Ненков, а резултатите от одит са пратени на прокуратурата. "Озеленяване" е хванато, че през 2009 и 2010 г. е сключило два договора с конкурентна частна фирма за поддръжка на зелени площи и размяна на растения. Установено е още, че по спечелените от дружеството обществени поръчки за поддържането на зелени площи в София са използвани подизпълнители за елементарни дейности. През 2017 г. по тези случаи Ненков получи едногодишна условна присъда за безстопанственост.
Сагата с разкриването на нарушения продължава и през 2012 г., когато се прави проверка от "Вътрешен одит" на Столичната община. Тя открива поредни далавери, свързани със Закона за обществените поръчки и Закона за финансово управление. Подозренията са, че най-големите машинации са ставали в звено "Цветопроизводство", което е на загуба от 32 000 лв. за 2011 г. Освен това дружеството е давало имоти под наем без конкурси за период повече от три години без знанието на общинския съвет. Фирмата не е внасяла и дивидента си в общината в продължение на две години. Загубите през това време вече възлизат на 94 000 лв.

Вливане на активи, разливане на отговорност


През 2013 г. "Озеленяване" отново се оказва с много загуби и започва да се обмисля друг път за съществуването му - да се влее в общинското предприятие "Паркове и градини", а оранжерията в "Дружба" да се предложи за приватизация. Година по-късно намеренията се променят и е решено цялото дружество да се влее в друга общинска фирма - "Пазари Юг". Така столичното кметство се изчиства от губещо дружество, а печелившо предприятие, каквото е "Пазари Юг", става универсален правоприемник на "Озеленяване" и по този начин се избягва процедурата по ликвидация.
По време на вливането в активите на дружеството има 26 имота с обща балансова стойност 612 344 лв. Повечето от тях са малки терени с административни и промишлени сгради. Най-големият имот е в с. Мало Бучино. Сред имотите са 17 обекта на Витоша като хижи и малки къщи, някога са били бази за дейността по поддръжка на Витоша.
Другата голяма собственост е оранжерията за цветя в кв. "Дружба", която е разположена на 24 870 кв. метра. Тя обаче продължава да носи загуби. Освен това, въпреки че е общинска фирма, "Озеленяване" работи на равни начала с всички частни фирми с подобна дейност. За да получи например шанса да осигури дървета или цветя за някой парк, трябва да се яви на конкурс заедно с всички останали на пазара. В жестоката конкуренция дружеството трудно съществува. Това потвърждава и директорът на "Пазари Юг" Николай Попов. "Оранжерийното отглеждане на растения е трудна и рискова работа, дейността носеше загуби, а изчислихме, че са нужни около 1 млн. лв. за инвестиции, за да направим модерна оранжерия, която да носи печалба", разказа Попов. Той припомни и аварията в "Топлофикация" през миналата зима, която е оставила за известно време растенията без отопление и те едва са оцелели. За отопление на оранжерията разходите са около 20 000 лв. на сезон. Остарялата конструкция, която е правена през 70-те години, трупа допълнителни топлинни загуби. Използва се и много ръчен труд - докато в една модерна оранжерия някои дейности се извършват от петима, в стария общински разсадник те са дело на 20 души.

Загуба за общината, печалба за частника

"За нас тези инвестиции не са оправдани, защото имаме сергии, които ни носят по 1000 лв. на месец. Затова е по-добре да инвестираме средствата си в пазарите и да получаваме по-голяма доходност, отколкото да развиваме обект, който никога не може да носи такива приходи", категоричен е Попов. Той уточни, че през последните години дружеството не е участвало в конкурси на общината. "Нашите цени не са конкурентни на частниците, които внасят цветя от Гърция, където няма нужда от инвестиции за отопление например. Затова растенията им са много по-евтини", казва още директорът на "Пазари Юг". Доскоро дружеството е продавало продукцията си основно на частни клиенти, най-вече на големи вериги магазини, които са монополисти и диктуват цените. Затова Николай Попов е убеден, че не е имало добри пазарни ходове и по тази причина  единственият изход е решението на Столичния общински съвет от началото на миналата година, когато се решава оранжерията да бъде дадена под наем. Това фактически става през октомври 2017 г., когато 5000 кв. метра застроена площ се дават на частна фирма за стопанисване за 10 години. Тя трябва да запази дейността и да направи инвестиции. Според Попов така след изтичането на периода общината ще си върне една по-модерна оранжерия, а картинката ще е доста по-различна от 2014 г., когато заварва дружество с натрупани загуби, запорирани сметки и липса на всякаква дейност.
Тъй като само оранжерията е дадена под наем, а площите пред нея все още се стопанисват от "Пазари Юг", от фирмата предвиждат да се обяви конкурс и те да бъдат дадени на фермери за градско земеделие.
Черната дупка, в която изпадна общинското озеленяване през последните 10-15 години, се разширява и от още един факт. Днес част от терена на общинската собственост в "Дружба-2" е превърната в... паркинг. За тирове. Оказва се, че около 6 декара от имота до оранжерията са реституирани. Доста години обаче теренът не е върнат фактически на собствениците и затова те са водили дела срещу район "Искър". Към 2013 г. "Озеленяване" е било осъдено да плати обезщетение на около 20 наследници за неправомерното използване на имотите им. Затова, вместо да си губят времето да садят фиданки и китки, новите стопани са превърнали бившите обработваеми земи в паркинг за тирове, от който със сигурност не губят. Разсаждането на цветя и дървета, които десетилетия са осигурявали красотата на София, остава в миналото.

                     

Снимки Авторката

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ