Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Оръжие

БМПД тренира за Парада на победата

  265   0Един от новите образци военна техника, които ще бъдат показани на тазгодишния Парад на победата, е бойната машина за подкрепа на танковете (БМПТ). Миналия петък, на армейския полигон край подмосковното селище Алабино БМПТ за пръв път бяха заснети да участват в репетиция за предстоящия след два месеца парад на Червения площад.
През август 2017 г. Министерството на отбраната на Русия подписа договор с “Уралвагонзавод” за доставката на 12 машини БМПД през 2018 г. Първите произведени машини бяха показани от “Уралвагонзавод” през март т.г.
До приемането на въоръжение на БМПТ, която бе разработена още в края на 90-те години на XX век, а изпитанията й завършиха през 2006 г., се стигна след изпитания на бойното поле в Сирия през лятото на м.г. Междувременно обаче уникалната засега в света машина бе закупена в единични количества от Казахстан, а Алжир, по данни на местната преса, е поръчал 300 машини от модификацията БМПТ-72 “Терминатор-2”, чиято доставка трябва да започне през второто тримесечие на т.г. и да завърши до края на 2019 г.
Интересно е, че поръчаните за руската армия “Терминатори” са по-стара версия на договорените от североафриканската държава. Руски експерти обаче поясняват, че за този модел е налична цялата техническа документация, преминати са всички изпитания, включително в реални бойни условия, има натрупан опит от експлоатацията им в Казахстан. Освен това електронното им оборудване може да бъде лесно подобрено до нивото на БМПТ-72.
БПМТ “Терминатор” има петчленен екипаж и е въоръжен с 4 противотанкови ракети “Атака-Т”, 2 автоматични 30-мм оръдия, 7,62-мм картечница и 2 автоматически 30-мм гранатомета АГ-17Д.

Първите образци БМПТ, произведени за руската армия, по време на репетиция за Парада на победата в Алабино
Снимка РИА “Новости”

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"