Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Борисов иска държавата да дебне парите за инвалидите

Ростислава Иванова

12. Април 2018 , брой: 70   91   0Държавата трябва да използва всички ресурси за по-голям контрол върху трудово-експертните лекарски комисии, за да стане така, че средствата от тези фалшиви ТЕЛК-ове да останат за тези, които наистина имат нужда. Това заяви след заседанието на правителството вчера Бойко Борисов. 1,7 млрд. лв. отиват в този процес, един по-добър контрол ще е от полза за всички, заяви премиерът, докато пред МС течеше националният протест на хората с увреждания. Според Борисов проблемът с инвалидните пенсии тръгвал от комисиите, които определят процента на инвалидност. ДУМА припомня, че ден преди протеста здравното министерство спешно изтегли промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността.
"Целта беше да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. От години работим прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които са на протеста. Разбирам тяхната болка, но те са и наши съюзници. Най-малко не сме мислили на някого да навредим. Точно обратното - корупционните схеми в ТЕЛК-овете не могат да продължават", подчерта Борисов. Вицепремиерът Валери Симеонов и експертите му работели по нормативната база от 5 месеца.
Борисов призова за диалог и каза, че в четвъртък протестиращите ще могат да се срещнат със социалния министър Бисер Петков и вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, за да могат "точка по точка, детайл по детайл да обсъдят всяко нещо, което ги тревожи". Час по-рано Петков отправи покана към представителите на протестиращите да се срещнат в 15 ч. днес в МТСП, за да обсъдят заедно промените в медицинската експертиза и в оценката на работоспособността.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"