Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Живот

Микроорганизми станаха шедьоври

Необичайното изкуство, представено в Националния природонаучен музей, ще може да се разгледа до 11 май

16. Април 2018 , брой: 72   204   0
Снимка
Снимка АВТОРКАТА
Първи посетители разглеждат изложбата

Кристина Миткова

Изложба на микробиолози "Агар арт - изкуство от микроорганизми" бе открита в Националния природонаучен музей. Тя привлече вниманието и възхищението на малки и големи. В експозицията са включени 40 творби, направени чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Същинският процес на рисуване се извършва с помощта на метална примка, с която се взимат микроорганизмите и се нанасят върху новото "платно". Първоначално се виждат само щрихите, но след като се развият, цветът се появява и картината буквално оживява. По този начин "художниците" демонстрират как се занимават сериозно с наука, която може да се превърне и в истински живописен шедьовър.
Първият конкурс "Агар арт" у нас е организиран през 2016 г. от списание "Българска наука" и Ridacom. Той е създаден по аналог на Агар арт контест на Американското общество по микробиология. Поради големия интерес се провежда отново през 2017 г. и 25 екипа показват своята креативност и умения в 140 произведения от различни бактерии, част от които са представени на изложбата. Това събитие е едно от най-големите постижения, свързани с доказването на науката на много достъпно ниво именно чрез рисунки.
Вдъхновението идва в края на 2014 г. от Росица Ташкова, редактор на списание "Българска наука". Докато работи върху дипломната си работа за магистър в университета на Нант - Франция, решава да зарадва колегите си, рисувайки шарена елхичка. Авторката превръща бактериите в палитра, а творението й става най-харесваният, коментиран и споделян пост във фейсбук страницата на Американското общество по микробиология.
Организатор на експозицията е списание "Българска наука" с финансовата подкрепа на Ridacom и със съдействието на Националния природонаучен музей при БАН и Aruna PR Advisory. Куратор Ц Милена Радева. Изложбата може да бъде разгледана до 11 май.


 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"