19 Април 2024петък22:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Другият Горан Брегович

/ брой: 72

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1815

"Преди минути разбрах за нещастието, което днес сполетя толкова български семейства... Съчувствам на всички пострадали в катастрофата и на близките на загиналите. Макар и в този тъжен и тежък момент, аз и всички музиканти сме тук пред вас. Посвещавам тази вечер на жертвите от трагичния инцидент." С тези думи Горан Брегович се обърна към публиката, изпълнила "Арена Армеец" за концерта му на 13 април с "Три писма от Сараево". Организаторите от "Моко сълюшън" събраха на една сцена Оркестъра за сватби и погребения, Софийската филхармония, мъжки хоров състав, трима цигулари и народните певици Людмила и Даниела Радкови, които представиха мащабната творба на Брегович от 11 композиции.
По традиция, музикантите от Оркестъра за сватби и погребения влязоха в залата откъм публиката. Минавайки покрай редовете, те сякаш водеха музикален диалог с оркестрантите от Софийската филхармония, изпълнили сцената. В петъчната вечер българските зрители имаха възможността да видят и чуят един друг, различен Горан Брегович, създал красива и внушителна музика със завладяващо звучене, емоционален подтекст и силни послания. "С новия си проект оставих сърцето си в цигулката, признава балканският гений. Първият инструмент, на който свири още когато е дете, е цигулка. И макар през годините на своята изпълнителска кариера той да се изявява предимно на китара, от този проект става ясно, че в сърцето си Брегович остава верен на цигулката. На нея е посветил и красивия си мащабен проект за класическа, клезмер и ориенталска цигулка и симфоничен оркестър. А посланието, което отправя с него, е, че в ХХт век хората трябва да се научат да живеят с различията, не защото го искат, а защото е неизбежно. "Сараево, където съм роден, е не просто град, а метафора за съвременния свят, в който един ден можем да бъдем добри съседи, а на следващия - да се държим като врагове, защото изповядваме различна религия", споделя Брегович. По неговите думи музиката е език, а ако говорим добре един език, изведнъж се появяват нови изречения, създава се нова история. Такъв е случаят с "Три писма от Сараево", който обединява три свята в едно, музикалните традиции на християни, евреи и мюсюлмани. И преминава от история до чувства, от емоции до радост, от тъга до танц.
Онези зрители, които бяха дошли на концерта заради традиционния репертоар на Оркестъра за сватби и погребения, в последната му част получиха своето - "In the Death Car" от филма на Емир Кустурица "Аризонска мечта", "Бела, чао", "Калашников", "Опа дзупа (Балкан)". Наред с вълнението от споделеното музикално преживяване и една глобална съвременна тема за размисъл, всеки зрител си тръгна с диск на Горан Брегович "Три писма от Сараево", получен срещу билет при влизане в залата.


Снимка "Моко сълюшън"
 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ