24 Април 2024сряда10:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Известна македонска писателка с литературно турне у нас

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 78

Популярната македонска писателка Ягода Михайловска-Георгиева ще представи пред българските читатели романите си "Камъкът на твоя ден" и "Индиговият Бомбай", издадени от "Персей". Те са белязани от личните преживявания на авторката, свързани с пътувания в Индия и Хималаите, научи ДУМА от издателя Пламен Тотев.
Представянето й в София - в залата на Културно-информационния център на Република Македония (ул. "Оборище" 7), ще бъде днес, 16 април, от 18.30 ч. Утре тя ще гостува в Ловеч (Клуб на културните дейци от 17.30 ч.), на 18-и ще се включи в 13-ия маратон "Четяща Стара Загора" (в къщата музей "Гео Милев" от 18 ч.). На 19-и ще бъде специален гост на литературния фестивала "Южна пролет" в Хасково (Регионалната библиотека от 16.30 ч.).
Ягода Михайловска-Георгиева е родена на 3 март 1953 г. Повече от три десетилетия е журналистка, есеистка и филмова критичка в пресата, а през последните десет години работи като редакторка в телевизия "Телма". Авторка е на поредица пътеписи за Бомбай и за Гоа в Индия, за Катманду и Хималаите в Непал. Носителка е на Рациновата награда за най-добра прозаична книга (за "Камъкът на твоя ден"), "Роман на годината" (за "Индиговият Бомбай") и "Стале Попов" (2018) на Дружеството на македонските писатели (за най-новия й роман "Манастирът Фуентарабия"). Съпруга е на един от най-именитите македонски хирурзи, който извършва бъбречни трансплантации.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ