Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Култура

"София филм фест" отново гостува в Ловеч

"Радиограмофон", спечелил наградата на публиката, открива събитието днес

Дума

16. Април 2018 , брой: 72   174   0
Снимка
Снимка СФФ
"Радиограмофон" - реж. Рузие Хасанова

"Арт фест/София филм фест" за поредна година потегля на път през пролетта и Ловеч отново е част от важните дестинации. Прожекциите се осъществяват в кино "Космос" в Ловеч, в партньорство с общината и с подкрепата на НФЦ и "Europa Cinemas".
Програмата започва днес, 16 април, в 19 ч. с филма, който спечели сърцата и наградата на публиката на 22 СФФ - "Радиограмофон" (България-Полша) на Рузие Хасанова. Творбата ще бъде представена от част от екипа на филма. "Радиограмофон", отличен със "Златна роза" за дебют на 2017 г., разказва за баща от Родопите, който изминава пеш 100 км, за да купи радио за обсебения си от рок-музиката син. Прототипи на героите са дядото и бащата на режисьорката. Във вторник проявата продължава с "Без милост" (Германия-Франция) на Фатих Акин. Премиерата бе в официалния конкурс на Кан, а Даян Крюгер беше удостоена с наградата за най-добра актриса.
Най-новата творба на Шон Бейкър "Проектът "Флорида" (САЩ) беше представен лично от автора в София, а филмът разказва за живота на шестгодишната Мууни и младата й майка Хейли - татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтин хотел, менажиран от Боби (Уилям Дефо, номиниран за "Оскар", "Златен глобус" и БАФТА) в покрайнините на Орландод. Прожекцията е на 18 април.
Четвъртък е денят на Франсоа Озон с най-новата му творба "Другият любовник" (Франция-Белгия). Представен в състезателната програма в Кан през 2017 г., филмът събира на екрана Марин Вакт и Жереми Рение. В актьорския екип са още и Жаклин Бисе, Доминик Реймон, Мириам Бойе. "Нелюбов" (Русия-Франция-Белгия-Германия) на Андрей Звягинцев е един от най-важните филми за м. г. "Нелюбов" бе представен в конкурсната програма на Кан 2017. Прожекцията е на 20 април.
Носителят на "Златна палма" за 2017 г. - "Квадратът" (Швеция-Германия) на Рубен Йостлунд ще бъде излъчен на 21 април.
Вим Вендерс избра София, за да представи амбициозния си проект "Потапяне", който откри 65 филмов фестивал в Сан Себастиан. "Потапяне" (Германия-Франция-Испания-САЩ) е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор - в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой. Филмът е създаден по едноименния роман на Дж. М. Леджърд, а сценарист е Ерин Дигнъм. Сред останалите актьори с ключови роли са Шарлот Рамплинг, Александър Сидиг и Одри Кутури. С тази прожекция ще бъде закрит "СФФ в Ловеч" - на 22 април, научи ДУМА от Светлана Дамянова от пресофиса на СФФ.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"