25 Април 2024четвъртък22:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искат да извадят от запрещение 7000 души

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 367

Мерките вече са изпитани в пилотната програма "Следваща стъпка", която се реализира от 6 години на седем места в страната и е обхванала над 150 човека. В момента под запрещение са хора с интелектуални и психични затруднения, които не могат да разполагат с имущество, да работят и да се женят. По-голяма част от тях са настанени в домове.
Мария Недялкова е майка на 32-годишната Ани, която е с интелектуално затруднение и е поставена под запрещение, когато е на 18 години. Минали доста години, докато родителите й тръгнали да работят по модела за подкрепено вземане на решение при хора с интелектуални затруднения. "С баща й си дадохме сметка, че ние самите сме я поставили в този унизителен режим. Чак сега осъзнавам, че сме го направили, защото не сме имали никакво друго решение, никаква друга алтернатива. Държавата не ни е дала възможност да решим нашия частен случай по друг начин, не така унизителен за детето ни", обясни майката.
Каузата в защита правата на хората с интелектуални затруднения е подкрепена от омбудсмана Мая Манолова и нейният предшественик Константин Пенчев. Като застъпници на каузата те получиха вчера картини, част от изложбата "Решавам = съществувам". Според Манолова реформата няма да е лесна, ще има неразбиране, неприемане, предразсъдъци. Това е непопулярна кауза, но е изключително важна, защото може да променя човешки съдби, категорична бе Манолова.



Кампанията за събиране на подписи за премахване на запрещението ще продължи до юни
Снимка Емилия Костадинова

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ