25 Април 2024четвъртък20:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гръцка криза или българска стабилност?

/ брой: 143

автор:Иво Атанасов

visibility 1811

Ако оставите Георги Първанов, държавата ще фалира като Гърция, каза в Етрополе не някой, хванат от гората, а премиерът Бойко Борисов. И добави: "Преди една година президентът се изсили да вдигнем дефицита, а видяхте какво се случи с държавите с висок дефицит."
Съвсем не за първи път Борисов посяга към овациите на публиката, вярвайки, че тя или не помни какви ги е приказвал не преди година, а  преди месец дори, или пък не е в състояние да направи елементарни сметки. Най-новата му хвалба е, че вече имал в колекцията си две хиляди лентички от открити обекти. Той е министър-председател от седемстотин дни, което означава, че всеки божи ден е лисвал по три пъти менчето, но очевадно не е така. Преди време пък беше посочил толкова голям брой пожари, в чието потушаване е участвал, че му се падаха по няколко на ден, което би извикало усмивка по лицето дори на Бъстър Китън.
В Етрополе премиерът притопли каквото си спомня или каквото е разбрал от дискусията за антикризисните мерки в началото на сегашното управление. През есента на 2009 г. президентската институция излезе с набор от антикризисни мерки, които вицепремиерът Дянков нарече малоумни. Той тогава се силеше да вкара България в зоната на еврото и бе предложил държавен бюджет с нулев дефицит. Президентът настояваше дефицитът да бъде три процента от брутния вътрешен продукт, които да отидат в три посоки. Едната беше здравеопазването, което и досега е проблем номер едно на правителството, тъй като се сменят министър след министър, но нищо не се подобрява, защото липсва идеята какво да се прави. Другата беше образованието, тъй като с инвестиции именно в тази сфера, и то в период на криза, можем да скъсим дистанцията между нас и европейските ни съюзници. Третата посока беше държавата да се издължи на бизнеса за изпълнените обществени поръчки. Така икономиката щеше да диша, което щеше да ни предпази от последвалия ръст на безработицата и тежък спад в реалните доходи на хората.
На дискусия през януари 2010 г., в която се включи и премиерът, президентът заяви, че разбира стремежа на правителството за бюджет, близък до балансирания, защото то иска страната да влезе в зоната на еврото, но много важно е и на каква цена ще бъде постигнато това. След като условието, което трябва да изпълним, е дефицитът да бъде не нулев, а до 3%, разумно е така да маневрираме в рамките на допустимото, че да избегнем масовите фалити и обедняването на широки слоеве от населението. Премиерът призна, че придържането към минимален дефицит се дължи на желанието по-бързо да се въведе у нас еврото. С оглед на възможните негативи при постигането на тази цел той изрази готовност да приеме и друго мнение.
Главата на сегашното правителство обаче днес казва едно, а утре - съвсем друго. Въпреки предупрежденията бюджетът спря да плаща дължимото на бизнеса. Получателите на тези плащания бяха набедени едва ли не за мошеници. Фирмите бяха притискани да се откажат от 10% от сумите, ако искат да вземат парите си. В крайна сметка държавният бюджет за 2010 г. приключи не с нулев дефицит, а с по-висок от 3 на сто. Влизането ни в зоната на еврото бе снето като непосредствена задача. Негативите от усилията за постигането на тази фикс идея обаче не само останаха, но и се умножиха. Със спирането на плащанията държавата принуди фирмите да не се разплащат със своите партньори, при което взаимната задлъжнялост нарасна лавинообразно. Дянков няколко пъти обявяваше края на кризата, но всъщност неговите нескопосани мерки я задълбочиха. Защото едно е да имаш 3% дефицит, но като инструмент на политиката, както предлагаше президентът, като насочване на ресурсите за намаляване на тежестите на кризата, пък друго е дефицитът да стане и по-голям, но под напора на обстоятелствата, засилен и от глупавите ти действия, както стори правителството.
Извинения едва ли ще дочакаме, но редно беше някои управници поне да се почувстват неудобно пред Първанов и най-вече - пред народа, затова, че малоумни се оказаха не идеите на държавния глава, а техните собствени действия. Затова, че вместо да се вслушат и да облекчат последиците от кризата, те от некомпетентност и на инат я направиха още по-тежка.
Според една шега, обиколила медиите, гръцкият премиер се обърнал към нацията с думите: "Ако не сте съгласни с антикризисните мерки, вас ви очаква съдбата на България... Нима искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-а заплата?" Нашият премиер реагира и нарече тази новина измислена. Но звучи толкова правдоподобно, че въпросът кое е по-страшно - гръцката криза или българската стабилност, е съвсем основателен. Както някой писа във Фейсбук - ако бяхме сменили местата на Борисов и Папандреу, сега ние щяхме да си живеем, а гърците да се утешават с рязане на лентички.

Други текстове от автора на: ivoatanasov.info

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ