28 Март 2024четвъртък22:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ФИДЕ отнема рейтинга на българските шахматисти

И министърът на културата ще се раздели с ЕЛО точките си, алармират от ШФБ

/ брой: 73

автор:Владимир Николов

visibility 1249

Всички български шахматисти са заплашени да останат без рейтинг (ЕЛО) в ранглистата на ФИДЕ. Световната централа е взела решение за наказателната мярка на заседание на Президентския борд в Минск на 8 и 9 април. Поставен е ултимативен срок действащата Българска федерация по шахмат 1928 да разреши до края на месеца проблемите с ръководството на българския шах.
"Считано от 1 май, всички български играчи ще имат рейтинг нула. Това означава, че те ще трябва да започнат своята кариера отначало. Единственото сигурно спасение за шахматистите e да отидат във федерация на друга държава", обяви гросмайстор Кирил Георгиев, вицепрезидент на сдружение "Шахматна федерация България".
С решението от 8 април от ФИДЕ искат да получат информация относно плащанията от банковата сметка на нашата централа към фиктивна сметка на Европейския шахматен съюз (ЕШС), регистрирана в Делауер, САЩ, за периода 2011-2014 г. Тогава президент на ЕШС и на БФШ е Силвио Данаилов, който организирал турнири, които не влизат в календара на европейската централа, но получавал пари и от бюджета на ММС и ги пращал по тайнствените сметки в САЩ. От ФИДЕ недоумяват защо прокуратурата у нас 4 години не е предприела никакви действия по отношение на 1 милион евро, откраднати от българското правителство. В Световната централа са категорични, че докато не бъдат уредени тези въпроси, няма да бъдат предприети никакви действия за признаването на която и да било шахматна федерация в България.
На 6 април 2016 г. новият президент на ЕШС ГМ Зураб Азмайпарашвили (Груз) изпратил чрез куриер писмо до министър Кралев, а после и до президента на България тогава Росен Плевнелиев с молба БФ Шахмат да изпрати документи по финансовите отношения между двете централи. Официалните органи не изпращат отговор, а министър Кралев "не вижда" финансови нарушения в дейността на Данаилов.
Затова през септември 2016 г. Асамблеята на ЕШС изключва България от ЕШС. Данаилов обжалва санкцията пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, който обаче потвърждава правотата на ЕШС и разкрива механизма, с който българинът е присвоил държавни пари. Едва тогава министър Кралев нарежда проверка и обявява, че са открити нарушения за над 2 млн. лева. Той отнема лиценза на БФ Шахмат на 10 август 2017 г. заради наличие на изискуеми задължения от 2 100 000 лв.
А месец по-късно, на 9 септември, присъства на Учредителното събрание на БФ Шахмат 1928 във Велико Търново и налага за президент да бъде избран варненецът Руслан Тошев, депутат от ГЕРБ и негов състудент и приятел. Затова на 13 октомври 2017 г. на 88-ия конгрес на ФИДЕ в Анталия България е изключена временно от световната организация и българските шахматисти могат да участват в състезания само под флага на ФИДЕ. 
Ако новата санкция влезе в ход, и министър от сегашното правителство остава с нулев рейтинг, обяви председателят на Шахматна федерация в България Методи Стойнев и уточни, че културният министър Боил Банов с ЕЛО над 2200 е действащ шахматист от ШК Ивис+ и бивш състезател на Славия.
След жалба от страна на ШФБ през март Върховният административен съд (ВАС) е наредил на ММС да започне наново разглеждането на заявленията за избирането на федерация, която да ръководи шахмата в страната.
От сдружението обвиниха Кралев за "неетична и неморална намеса" в подкрепа на БФШ 1928. Според Методи Стойнев министърът на спорта ще направи всичко, за да откаже отново издаването на лиценз в тяхна полза след приемането на Наредба №6 от 2018 г. за реда за лицензиране на спортните организации в България. Тази наредба ще действа само до окончателното приемане на новия Закон за спорта, но вече била получила недвусмисленото име "Наредба Тошев".
От ШФБ смятат, че са нарушени два закона, защото министърът няма право да присъства на събрание на организация с идеална цел. А при фалит на такава организация предишните ръководители нямат право да са в управлението в рамките на 5 години. Шестима настоящи членове на БФШ 1928 обаче са били в управата и на старата, каза Стойнев. Той определи възможните последици за българския шах след 1 май като трагични. "Ще има нулева година за федерацията, която ще загуби много пари. Спечелените квоти на състезателите ще бъдат загубени, а също така няма да имаме право да домакинстваме на рейтингови надпревари", поясни Стойнев.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ