28 Март 2024четвъртък11:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бойно поле - Молдова

В малката република се опасяват, че могат да станат жертва на антируската политика

/ брой: 73

автор:Георги Георгиев

visibility 1930

Западът може да се възползва от нерешения проблем с Приднестровието, за да въвлече Русия във въоръжен регионален конфликт и да я представи като агресор. Това заяви пред местната телевизия Accent TV в разгара на кризата около Сирия президентът на Молдова Игор Додон, цитиран от ТАСС. Притесненията на 43-годишния президент,който е опозиционен на управляващата прозападна коалиция, не са безоснователни. Приднестровието е вероятно най-беззащитната точка на т.нар. "руски мир", ако под това разбираме територии, населени компактно с хора, които се смятат за исторически, културно, етнически и цивилизационно част от Русия.
За разлика от бунтовната част на Донбас, която има стотици километри обща граница с Русия и това обяснява неговата успешна съпротива до момента. Непризнатата Приднестровска молдавска република (ПМР), тясна ивица земя покрай левия бряг на Днестър, граничи с неприятелски настроената към Русия Украйна и в случай на военен конфликт с Молдова и силите, които биха я подкрепили пряко или косвено (Румъния, Украйна), дните й на относително независимо съществуване биха били бързо преброени. Именно поради тази особеност на потенциалния театър на бойните действия редица наблюдатели, журналисти, а и местни жители смятат, че агресията срещу ПМР е идеален вариант да бъде нанесен военнополитически удар върху Русия, нейните интереси, репутация, самочувствие на велика сила.
Според този сценарий

Москва няма да се реши


на ответен удар, първо, защото трябва да наруши границите на Украйна, за да стигне до ПМР, второ, защото така ще бъде представена в ролята на агресор и заради нарушаването на суверенитета на Молдова, и трето, поради обстоятелството, че ответната операция ще доведе до вероятен сблъсък с армията на Румъния, страна членка на НАТО, с всички произтичащи от това последици.
Прави впечатление, че в рамките на една седмица Додон, който се намира в крайно противостоене на правителството, дава второ интервю, в което говори за размразяване на конфликта край Днестър с цел нанасяне на геополитически удар срещу Русия. На 5 април пред ТАСС той заяви, че определени кръгове в Европа и САЩ (без да ги назовава поименно) се опитват да вкарат Русия в нов въоръжен конфликт. Тези зачестили тревожни изявления на президента на Молдова не са случайни. Работата е там, че в страната му не просто се разиграва схема, по която да бъде създаден сериозен военнополитически проблем за Москва, а се създават предпоставки, дали като основна или второстепенна цел, да бъде ликвидирана самата държава Молдова. И всичко това при пълното ако не съдействие, то поне бездействие на законодателната и изпълнителната власт, в които се намират немалко привърженици на юнионизма.
Например по случай 100-годишнината от обединението на Молдова и Румъния в бившата съветска република рязко се активизираха т.нар. юнионисти - привържениците на ликвидацията на молдовската държавност и превръщането й в румънска провинция. В началото на годината десетина общински съвети в Молдова гласуваха т.нар. "декларации за обединение с Румъния". При това всички социологически анкети показват, че

молдованите са категорично против

подобна стъпка. Според обнародвано в средата на март социологическо проучване, проведено от агенцията Imas по поръчка на Демократическата партия, 62% от анкетираните са отговорили с "не" на въпроса дали биха подкрепили на референдум обединението с Румъния. "За" са били 25%, 8 са нямали мнение, а 3% от анкетираните са заявили, че не биха участвали в такова гласуване. Трябва да имаме предвид, че в момента Демократическата партия е де факто управляваща, защото министър-председателят Павел Филип е излъчен от нейните редици, парламентарната й група се удвои до най-голяма сметка на депутати от други фракции, а председателят на партията Владимир Плахотнюк, е сочен за най-богатия човек в страната, олигарх и реалния лидер на управляващите в момента.
Според президента Игор Додон едва 8 на сто от привържениците на обединението с Румъния са идейно настроени. По думите му тази цифра не се е променяла от времето на СССР. Още 10-12% били разочарованите от ситуацията в Молдова, търсещи решение на проблемите в аншлуса с Румъния. При това Додон посочва, че Букурещ годишно отделя за нуждите на юнионизма или униря (обединение), както го наричат местните, 85 милиона леи (около 35 500 000 лева). "Има конкретни институти, държавни органи и бюджети, които са насочени към ликвидацията на държавността на Република Молдова", констатира държавният глава, цитиран от "Спутник Молдова". Той не крие, че опитът за присъединяване на Молдова към Румъния може да стане причина за гражданска война. И проблемът не е само в проруското Приднестровие, чийто половин милион жители въпреки всички проблеми и блокади повече от 20 години не свалят поглед от Русия. Това е и Гагаузия, която е категорично против аншлуса, това са и българите от Тараклия и селата около нея. Всичко това са "горещи точки", които реално могат да пламнат при реализация на силов вариант от страна на юнионистите за поглъщането на Молдова.
Пред хората, които обмислят такива варианти, а такива има, обаче

има две важни пречки

Първата и най-важна е, че в ПМР е разположен минимален руски военен контингент от 1200 души, който е основно набран от местни жители и изпълнява ролята на миротворчески, макар този статут да се оспорва. Втората е, че по-голямата част от населението на ПМР (300 000 души) имат руски паспорти. Последните правителства в Молдова полагат дипломатически усилия контингентът да напусне територията на ПМР. Ситуацията много наподобява тази в Южна Осетия преди нападението на Грузия от 8 август 2008 г. с изключение на общата граница.
Като гледаме решимостта на руското правителство да защити военните си в Сирия дори от случайно попадение на американска крилата ракета, то едва ли може да има съмнение какво ще последва при опит за окупацията на Приднестровието или за насилствено присъединяване към Румъния на онези части от Молдова като Гагаузия, които са против това. Ако нещата стигнат дотам да бъде засрашен животът на няколкостотин хиляди руски граждани, Москва изобщо няма да пита кой на какъв съюз е член, кандидат-член или е просто обикновен тъпанар. За последствията и развоя на тези хипотетични бойни действия няма смисъл да разсъждаваме. Най-добре е да се помолим те да не се случват или най-добре да се работи за тяхното предотвратяване.
Вместо нас обаче за този сценарий са помислили американците. В края на март Институтът по кибернетика към военната академия в Уест Пойнт публикува серия от четири комикса, които разказват за употребата на киберсистеми във войните на близкото бъдеще. Един от тях се нарича "Тихата гибел" и разказва как през 2027 г. Румъния и Молдова искали да се обединят, паралелно НАТО и Русия провеждат учения край границите на двете страни. В един момент Москва решава, че Букурещ и Кишинев

са преминали "червената линия"

задейства секретното си кибероръжие, "ослепява" войските на НАТО, разгромява ги и във финалната картинка е показано как руските войници превземат американското консулство... някъде си.
Фактът, че американските военни, макар и под формата на комикс, рисуват сценарий за военни действия в Молдова между НАТО и Русия, означава, че те не изключват такъв развой на нещата, а може да се сметне, че и подготвят общественото мнение за неговата реализация. Въпросът е, че политиците, които си въобразяват, че могат да вземат решения, използвайки тези сценарии като ръководство за действие, трябва да страдат от тежка форма на малоумие, за да се решат на такава, в буквалния смисъл на думата, самоубийствена постъпка. Не само за тях, но и за страните, които представляват. В подобна ситуация не е много ясно какво точно се цели. Ако задачата е да създават напрежение за Русия, то и сегашната ситуация не е много блестяща. Впрочем Игор Додон полага усилия да върне Приднестровието напълно в състава на Молдова, но с провокации от страна на прозападната управляваща коалиция това няма как да стане. Ако обаче целта е Русия да бъде въвлечена във война, то нападение над Приднестровието е почти перфектният начин за това. Но и тук нещата не са еднозначни. Никой в света не желае ядрена война, дори най-крайните ястреби около Доналд Тръмп, и това би трябвало са бъде ясно на румънските, молдовските и украинските политици, които ще бъдат използвани за разпалването на конфликта. Неговият резултат може да се окаже подобен на този от петдневната война в Южна Осетия, а реалната помощ, която може да получат от поръчителите на провокацията, да дойде под формата на самолет, превозващ тоалетна хартия, както вече им се случи на грузинците.





Картинки от комикса на Института по кибернетика. На първата се вижда потенциалното бойно поле - Молдова, на втората как руските сили завземат американското консулство



Митинг в Кишинев по случай 100-годишнината от присъединяването на Молдова към Румъния. Сред митингуващите имаше и много граждани от съседната страна
Снимка БГНЕС
 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ