25 Април 2024четвъртък02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Столичните родители в пълно неведение за приема в I клас

Майки и бащи се оказаха изненадани от поредните нововъведения в правилата за класиране

/ брой: 73

автор:Деси Велева

visibility 519

Родители на кандидат-първокласници в София масово са в неведение относно новите правила за прием, които бяха въведени преди месец. В първия ден от кампанията по подаване на документи те се лутаха между общината и няколко училища, за да доизясняват какви документи са необходими или да сменят вече издадените. Оказва се, че и някои ръководства искат различни бумаги от изискваните в нормативните правила на общината като например оригинал на удостоверение за промени на постоянен или настоящия адрес на детето. То обаче трябва да се подава едва при записването на детето, а не при подаване на заявлението за кандидатстване. Някои майки пък се оказа, че са взели грешно удостоверение за адрес и е трябвало да се върнат и да платят нови такси за издаване на нужния документ.
Родителите също така се оказаха изненадани, че не могат да използват при приема адресната регистрация на бащата, тъй като обичайно детето е с адреса на майката. Някои пък изобщо не знаеха, че има нова система за правила и до последно са изчислявали точки по миналогодишната.
Хаос предизвика и текстът даващ предимство на втори деца и използването на адресната регистрация, при която са приети по-големите хлапета. Критерият е неясен и за самите школски ръководства и те не знаеха как да го тълкуват. Родителите издирваха и карти на прилежащите територии, за да уточнят с кои са съседни и да могат да кандидатстват в близките училища с предимство. Подобна карта обаче няма.
И тази година традиционно много родители предпочетоха да подадат заявления за прием в първия възможен момент заради грешното убеждение, че при класирането се взема предвид и входящият номер. Все пак за първи път тази година не се получиха опашки пред по-търсените школа.
ДУМА припомня, че за първи път в София и страната се въведе прием с предимство освен по район и по уседналост. Така с най-голям бонус са децата, живеещи в прилежащата територия на училището над 3 години, след тях се нареждат тези с адресна регистрация между 1 и 3 години, накрая е уседналостта до 1 година. В четвърта група влизат всички извън района на съответното школо.
"Критерият близост има за цел да избегне злоупотребите на регистрациите с цел записване, на които станахме свидетели миналата година", обяви вчера министърът на образованието Красимир Вълчев. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обаче призна, че новата система няма как да удовлетвори всички. Според него само 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива със свободни места.
Проверка на ДУМА сред родители обаче показа, че масово продължава практиката по смяна на адресната регистрация, за да може детето им да попадне в по-добро училище.



Родител трябваше да чака 78 минути, за да получи удостоверение за адрес в район "Лозенец"

В първия ден на кампанията в повечето училища бе пусто
Снимки Емилия Костадинова

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ