Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

"Инерком" не даде отговори в НС по сделката с ЧЕЗ

Ростислава Иванова

18. Април 2018 , брой: 74   242   0Купувачът на "ЧЕЗ България" - "Инерком", не даде информация на депутатите от временната парламентарна комисия по сделката с ЕРП-то. На вчерашното заседание на комисията, създадена по предложение на БСП, бе взето решение срокът й да се удължи с месец. Предстои НС да се произнесе. Самата Върбакова не присъства, а изпратените от нея експерти не отговориха на важни въпроси на левицата, касаещи срока за сключване на сделката и финансирането й.
"Ние сме търговско дружество. Това са политически въпроси. Нетипично е политически партии да се намесват в частна сделка", повтаряше председателят на Съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева. По думите й това било "най-обикновена сделка". С обяснението "търговска тайна" от "Инерком" не казаха докъде е стигнала сделката, с какъв капитал ще платят и докъде са стигнали преговорите с банки за финансирането. "Когато сключим сделката, тогава ще се разбере", отговориха от екипа на Върбакова.
Шефът на комисията Калоян Паргов от БСП припомни, че когато става въпрос за регулиран сектор и тока на 3 млн. потребители и за аспект от националната сигурност, това вече не е обикновена сделка. От синдикатите определиха сделката като взривоопасна. Относно притесненията на КНСБ и "Подкрепа" за бъдещи съкращения в "ЧЕЗ България" Стоева увери, че нямали да се променят социалните аспекти на договора със синдикатите. След това обаче допълни, че "няма да се правят резки промени".
Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че няма притеснения за бъдещето на енергоразпределителното дружество след продажбата му на "Инерком". Тя предположи, че "чисто технологично" Върбакова нямало да го управлява. И ние така си мислим, подметна Таско Ерменков от БСП.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"